Схема за милиони! Цакат закона с райски газ за торти: Продават го като капсули за сметана

райски газ 1

Находчиви търговци цакат новия закон срещу райския газ с капсули за сметана. В последния си работен ден 47-ото Народното събрание прие единодушно законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, предава Телеграф.

С новите текстове продажбата и употребата сред деца на т.нар. диазотен оксид, познат като райски газ, се забранява. В интернет обаче веднага се появиха обяви за продажбата му, в които е описано, че става въпрос за продукт, който се използва за сладкарството при направата на торти, кексове и т.н. В новопоявилите се предложения е описано, че поемането му чрез инхалация крие риск за здравето и риск от прилошаване. Въпреки това, предлагани по този начин, продуктите с райски газ на практика заобикалят закона.

Цени
Цената на тези капсули пък е около 40-50 стотинки, което ги прави още по-достъпни за децата в сравнение с популярните балони, които се продават за около 10 лв. парчето. С промените в ЗЗ се забранява продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн на лица под 18 години. Капсулите със сметана обаче не попадат в нито една от категориите. Измененията бяха внесени от ГЕРБ-СДС след препоръки на омбудсмана Диана Ковачева и народните представители ги приеха единодушно вчера. В тях е записано още, че райски газ не може да се продава на територията и прилежащите тротоари на детските градини, училищата, общежитията за ученици, лечебните заведения, площадки за игра, а също на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици. При нарушения за предвидени и глоби – за физически лица от 800 до 1500 лв. при първо нарушение и от 1500 до 3000 лв. при повторно. За еднолични търговци и юридически лица пък са заложени имуществени санкции от 3000 до 6000 лв., а при повторно нарушение – от 5000 до 12 000 лв.