Сблъсък със закона: Семейство от София не може да ремонтира собствената си къща

собственик

Достатъчно ли е да притежаваш една къща, за да я ремонтираш? Оказва се, че не. Това разбира семейство от София, чието благородно намерение да боядиса с лични средства собствения си дом се сблъсква челно с буквата на закона.

Аристократичен дух, изтънчени орнаменти и носталгия по отминали времена, които носят друга естетика. Една жълта къща на столични бул. „Македония“, построена през далечната 1908 год., сякаш ни приканва да надникнем в стаите ѝ. Тя носи неподправената атмосфера на стара София, но графитите, надраскани по фасадата, ни връщат към съвременния живот, който невинаги е красив.

„В годините със собствени усилия моите родители са се опитвали да я поддържат колкото могат – семейството ми много е страдало от всякакви режими, които са идвали след 1944 г. и сега решихме тази къща да стане едно бижу, и нещо като продължение на хубавия ремонт от април месец“, сподели Елена Цонева.

Тя е дъщеря на собственика на къщата и решава да освежи родния си дом. Оказва се трудна работа. Сградата попада в категория, която при ремонтни дейности изисква разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Отвън са ни нападнали всякакви графомани, отделно фасадата не е ремонтирана от 20 години. Сега имаме възможност. Изготвихме как ще изглежда скелето отвън, от общината вече са дали разрешение“, допълни Елена.

От Института отговарят, че са им нужни 4 месеца, след това документите се поемат от Министерството на културата за ново становище.

„Написахме писмо, което получи входящ номер, от там ни казаха, че трябва да изготвим проект как ще изглежда къща“, поясни тя.

Семейството има готовност да започне ремонта веднага, но е принудено да чака одобрение.

След запитване на Bulgaria ON AIR, от Института за културно наследство отговориха така: „Преписката не е забавена, а законовите срокове за разглеждане са общо 4 месеца 2 месеца в НИНКН и 2 месеца в Министерство на културата.“

„Ние с този ремонт отиваме за догодина“, възмути се Елена Цонева.