Проф. Витанов заговори за препълнени болници и предупреди: Пазете се да не изтеглите късата клечка

проф. николай витанов

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията и войната за 29 юли 2022 г.

„Днес, поради много други задачки за вършене, по-накратко и само за пандемията. За войната – по обширен коментар утрe“, обеща той.

„Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 15. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 310.85 на 100 000. Има да расте.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа. Там модифицираният Омикрон си бушува. Внасяме си.

2. Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 120 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число – днес е 1.35.

Такова беше и очакването – да надмине 1.00. Кратък анализ. 1.35 е сериозна стойност, но падна под 1.5. Това е добре. Забелязвате, че спада полека. Вълната почва да се задъхва. Ако падне още, както се очаква, дифузното разпространение може и де ни се размине за страната и да се появи за кратко в няколко области. Това са очакванията. Успехът ще е крупен – ще минем през вълната без да сме запалили дифузното разпространение. То е защото го угасихме навреме при предната вълна. Сега ако не го запалим, позициите ни за есента ще са добри.

3. Проверката за суперпожар – няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната – 0.67

София-град – 0.68

Пловдив – 0.65

Бургас – 0.70

Варна – 0.70

По южните граници

Благоевград – 0.80

Кърджали – 0.92

Смолян – 0.43

Хасково – 0.57

Ямбол – 0.62

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение – 1.00

2. Над 1.00 – дифузно разпространение

3. Под 1.00 – дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Обаче стойностите започват да наближават критичната стойност. През следващата седмица в няколко области се очаква и надхвърляне. До края на тази седмица се очаква слабо понижение на индексите.

За страната, индексът е около 1.4 пъти под критичната стойност. Вече трябва да внимаваме. Знаете, че има и мерки. Целта им е такава – да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри.

Дифузното разпространение още го няма, но клъстерното вече е доста разпространено. Къде – в големите градове. По южните граници ситуацията е малко по-спокойна, но и там вносът от юг си е висок.

Тук стандартното предупреждение – Стигнахме 3000 случая наден. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 120 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 1.3 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.3 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.96. Тук – малко под критичната.

Спокойно е. Писах ви – юли ще свърши спикойно, без дифузно разпространение. Сценарият ще се смени, но ще е относително спокойно, защото болниците няма да са пълни. Така и август месец. А вече с какво ще гарнираме салатката на спокойствието – с бравошаровски дресинг или с помиярски дресинг – от нас си зависи. Каквото си го надробим, такова ще си го ядем.

За сведение – индексите в още няколко области

Шумен – 0.60

Търговище – 0.52

Велико Търново – 0.26

Видин – 0.31

Враца – 0.72

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Но виждате как индексите растат. Пазете се – клъстерното разпространение в страната е засилено. Вероятността да се заразите вече не е малка.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 52

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Стигнахме 10%

Текуща заетост неинтензивни легла : 998

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 20%

Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви – като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.

6. Заключение от проверката – и днес, 120 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение засега е угасено. Другата седмица може и да припламни в няколко области, но не се очаква да е задълго.

Прогнозата я знаете- юли ще си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.

ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – прогнозната карта за риска. Няколко области в Северна България са в жълто. Другите са в червено. Внимавайте повечко в тези области. Както виждате – максималната степен на риск още я няма на картата. Това е позитивен сигнал.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.