Министър Денков накара учениците да настръхнат: Ще има сериозни размествания и промени

николай денков

Предвидените промени в учебните програми няма да я утежнят. В това увери министърът на образованието в оставка Николай Денков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Най-сериозни размествания се предвижда да има в учебните програми по „Български език и литература“. Сред предложенията са две от произведенията на Иван Вазов – „Левски“ от „Епопея на Забравените“ и „Под игото“, да се преместят от 10 в 9 клас.

Размествания на теми по класове ще има и по математика и география и икономика. Най-малко промени се предлагат в учебните програми на началните класове и те засягат само предметите „Музика“ и „Физическо възпитание и спорт“. Евентуалните промени в учебните програми ще бъдат предложени за обществено обсъждане в края на октомври.

„Има проблеми в програмите, но по-големи са проблемите в учебниците – има много тежък академичен език, липсват примери, не е достатъчно отделено времето за усвояване на знанията, за сметката на факти. Ще е необходима промяна на указанията как се пишат и как се утвърждават учебници. БЕЛ е много чувствителна тема, преподава се на всички деца с много голяма тежест. Това, което са се опитали колегите учители да направят, е да покажат къде би могло да се представи съдържанието по-ясно за децата, да бъде по-интересно“, обясни министърът.