Само в 7DniSofia.bg

СКАНДАЛ! Спряганият за служебен правосъден министър е оказал натиск върху съдия по дело за 7 млн. лв.?!

Иван Демерджиев

Името на Иван Демерджиев отново се завъртя в публичното пространство покрай очаквания нов служебен кабинет на Румен Радев. Сряганият отново за министър на правосъдието е пловдивски адвокат, роден в града под тепетата през 1975 г.

През октомври 2021 година той зае мястото на Янаки Стоилов, който стана конституционен съдия. Преди това беше и негов заместник. Интересен момент от биографията му е датата 22 март 2021г, когато той беше назначен за заместник на Бойко Рашков в силовото ведомство. 9 дни по-късно изненадващо той изпрати до медиите сърцераздирателно писмо, с което обясняваше, че няма да заеме поста. Същинските мотиви на Демерджиев обаче останаха неясни, посочва, че в последните месеци е водил нееднократни разговори да поеме „решителна роля в борбата с корупцията“.

Гафът обаче беше заметен от премиера в оставка Кирил Петков и Бойко Рашков, които атакуваха прокуратурата и изсипаха куп клевети по адрес на главния прокурор Иван Гешев, припомня в своя статия в. „Труд”. Това само усили усещането, че около оттеглянето на заместник-министъра в силовото министерство има нещо, което управляващите държат да остане скрито покрито.

Историята се корени в стар случай от Районен съд – Пловдив от февруари 2021 г. Съдия по дело за делба между наследници на Златьо и Георги Бояджиеви с пада на Деян Вътов.То е с внушителен материален интерес – около 7 млн. лв.

Заради затруднения с намирането на вещо лице за изготвяне на експертиза на голям брой картини, съдията е дал възможност на страните да търсят такъв експерт. В съда постъпва молба от адвокат Иван Демерджиев, който представлява една от страните по делото.

Адвокатът сочи, че е намерил две вещи лица. Иска точно на тях да се възложи изготвянето на експертизата. Веднага след входиране на молбата от Демерджиев, съдия Вътов е повикан в кабинета на заместник-председателя на районния съд Александър Точевски, който поискал молбата на Демерджиев да бъде уважена.

Съдия Вътов обаче категорично отказва, защото смята, че се прави опит за вмешателство в работата му. Впоследствие съдията приема, че след като една от страните използва ръководството на съда за подобни цели, то очевидно искането ѝ не може да бъде уважено.

За да гарантира справедлив съдебен процес, Вътов провел кореспонденция с друг лицензиран оценител и я представил на страните по делото.

Междувременно адвокат Иван Демерджиев получава назначение като заместник-министър на правосъдието. Пловдивският юрист обаче не забравя делото, свързано със спор за 7 млн. лв.

Вече като заместник-министър, на 28 юни 2021 г., Демерджиев подава до Районен съд-Пловдив и Инспектората на ВСС сигнал срещу съдия Вътов за това, че е отказал да приеме предложените от адвоката вещи лица. Сигналът от Министерство на правосъдието бързо се превръща в дисциплинарно производство срещу магистрата, а това позволява на следващия адвокат, който поема делото от Демерджиев, да иска отвод на съдебния състав. В крайна сметка съдия Деян Вътов е принуден да си даде отвод на база на сигнала, подаден от Демерджиев, който очевидно използва поста си на заместник-министър, за да реши дело, по което само допреди месеци е бил ангажиран като адвокат.

Ако Кирил Петков наистина беше безкомпромисен срещу корупцията, то вътрешният министър Бойко Рашков отдавна трябваше да е разпоредил да образува преписка срещу Демерджиев, най-малкото за да проверят дали има основание да му се търси отговорност.