Внимание, шофьори! КАТ пускат дронове, полицаите контролират докато се движат из трафика

Пътна полиция

Пътната полиция вече да контролира не само от стационарни места, а да се движи из трафика. Това предлага чрез промени в а Инструкция № 8121з-749 от 20 октомври 2014 г. за реда и организацията за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение вътрешният министър в оставка Бойко Рашков, съобщава 24 часа.

Идеята на Рашков е, че така полицаите по-лесно ще установяват агресивните водачи, които най-често стават причина за катастрофи. Заедно с новата мярка трябвало да продължи и активното използване на камерите за скорост, а местата, на които ще ги слагат, ще са регламентирани като „места за контрол с АТСС (Автоматизирани технически средства и системи“, пише още в проекта.

В него се добавя и използването на дронове. Досега във въздуха от Пътна полиция използваха само вертолети.

Министърът предлага и да се разширят случаите, при които кола се спира за проверка. Целта е „да се даде законова възможност на контролните органи да извършват масови проверки на водачите на ППС по време на разпоредeна специализирана полицейска операция“, пише в мотивите към проекта. Там е обяснено още, че при такива проверки сутрин и в късните часове от денонощието се установяват все повече случаи на хора, седнали зад волана пияни и/или дрогирани.