Фандъкова размаха пръст срещу Асен Василев: Пое ангажимент към софиянци! Сега дай парите

йорданка фандъкова

Започна същинската строителна дейност по 3-километровия участък на третата линия на метрото през район „Подуяне“. Над 80% от подземните мрежи са преместени, което е огромна по обем работа и започна изграждането на шлицови стени. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. инж. Стоян Братоев направиха проверка на строителството на участъка от метрото „МС Хаджи Димитър – ж.к.Левски“ от разширението на Линия 3 на метрото.

Припомняме ви, че през март тази година започна строителството на разширението на третата линия на софийското метро под бул. „Владимир Вазов“ с 3 км и 3 метростанции. Участъкът до „Левски Г“ е заложен за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. Ето какво написаха от администрацията на район „Подуяне“ на страницата си във Фейсбук:

„За съжаление, планът още не е отворен и финансирането до момента е изцяло с общински средства. За участъка през „Слатина“ все още няма одобрението на Министерски съвет за изменението на Общия устройствен план.

Три пъти връщаха документите, три пъти са поправяни. Надяваме се на финално одобрение, за да може да започне и неговото строителство в края на тази година.

Изискването на столичния кмет Йорданка Фандъкова, което е причината за връщането на плана до момента, е държавата да гарантира съфинансирането. Министър Асен Василев пое този ангажимент към софиянци, когато отрязаха 143 млн. лв. за София от Плана за възстановяване.

В държавния бюджет за тази година са осигурени 40 млн. лева, но за да се гарантира цялото строителство до 2026 година, е нужно да се поеме ангажимент за периода.Очакванията ни са, че със завършването на третата линия, над 50% от пътуванията с градски транспорт в София, ще се извършват от метрото“.

„Към този момент нямаме забавяне на плащанията, но разбира се, това е проект, който е непосилен за „Метрополитен“ да го финансира със собствени средства, затова наистина се надявам час по-скоро да бъде подписан договора с министерството на финансите и да започне редовното плащане по плана за възстановяване“, каза Йорданка Фандъкова.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории