ВОЙНА! БСП върна мандата. Радев ги обвини за колапс в енергетиката, Нинова, че е свалил правителството

Румен Радев Корнелия Нинова

„От името на БСП Георги Свиленски върна неизпълнения трети мандат на държавния глава на „Дондуков“ 2. При връщането Свиленски подчерта, че от партията са направили всичко възможно, за да излъчат кабинет, но това не се е случило.

„Искам да ви поздравя за положените усилия. Заедно с неизпълнения мандат обаче, управляващата коалиция завеща на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката може да прерасне в колапс за икономиката, заяви президентът Румен Радев.

Той призова народните представители да проявят отговорност и до края на настоящата седмица да изберат председател на КЕВР.

„ Като мандатоносител направихме всичко по силите си да гарантираме сигурност и стабилност в държавата. Съставихме програма, която не беше допусната до Народното събрание. Президентът от това което разбрахме няма да удължи НС”, заяви Корнелия Нинова на излизане от президентството.

Тя бе категорична, че Радев не е спрял да критикува правителството.

„Смятаме, че той е част от тази група, която свали правителството. Не приемаме критиката на президента, че оставаме хаос в енергетиката. ИТН и Слави Трифонов е излъчил министър на енергетиката, а ние нямаме желание да носим тази отговорност”, посочи Нинова.

Тя подчерта, че президентът не трябва да се оправдава с наследство, а да назначи компетентен служебен кабинет.

„Ние заявихме ясно да не се спират преговорите с Газпром, но никой не ни слуша. Нашата политика беше социалната политика. Президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи служебни министри, които да се справят”.

Нинова посочи, че БСП няма да носят отговорност за действията на служебното правителство, защото нямат техни министри.