Само в 7DniSofia.bg

Кирил Петков взриви държавата! Магистрала „Тракия“ е блокирана от 50 тежки машини, няма минаване

протест машини тракия

Над 200 души от „Автомагистрали Черно море протестират на магистрала „Тракия“ с искане да получат заработените, но неизплатени средства, предава кореспондентът на БГНЕС от региона. Над 36 милиона лева дължи възложителят, в лицето на АПИ и МРРБ на фирмата за ремонта на АМ „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан.

От понеделник „Автомагистрали Четно море“ вероятно ще спрат работа на всички обекти заради липса на суровини и материали. Компанията няма паричен ресурс, с който да ги осигури. 800 души работят за фирмата и ако се стигне до спиране на работата, това ще означава несигурност и неплатени отпуски за персонала. От април досега фирмата са напуснали 115 служители.

Протести има също така пред Министерски съвет, около Народното събрание, на кръстовище в Русе по пътя за Варна, на пътен възел Белокопитово на автомагистрала „Хемус“ край Шумен.

До момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително спиране на работа във всички звена. Предстоят съкращения на служители. Протестиращите декларират, че синдикалните действия нямат политически характер.

От синдикалната организация на КНСБ в дружеството заявиха, че липсата на решение, прехвърлянето на отговорността от една институция към друга вече една година, е довело до:

Периодично забавяне на заработените ни с честен труд заплати, в момента има забавяне на работните заплати за месец юни и юли 2022 г.

За периода, в който е изпълняван обектът – февруари-юни 2021 година, размера на работните заплати е 7 548 097,25 лева, заедно с осигуровките към тях и вече са платени от дружеството.

– Принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на средства за осигуряване на материали;

– Периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени;

– Влошаване на финансовото състояние на „Автомагистрали Черно море“ АД.