Става страшно! София влезе в Етап 2! Още извънредни мерки сковават града

коронавирус

София-град влезе в жълтия Етап 2 от Плана за справяне с пандемията. Това показва справка в системата на здравните власти.

От новата карта на епидемичната обстановка по области е видно, че почти всички области са в Етап 1. Плевен, Велико Търново, Търговище и Шумен все още са в нулевия етап. А вече София и Варна са в жълтия Етап 2. карта области

При влизане в Етап 2 се предвижда въвеждането на следните ограничителни мерки:

носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори);

спазване на физическа дистанция от минимум 1,5м;

хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;

Работа от разстояние (надомна), при възможност.
Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и в други обекти, както и по време на различни образователни (в т.ч. училища и висши учебни заведения), спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.
Въвеждане на изискване за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.

Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни – по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.
Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.

Недопускане смесване на ученици от различни паралелки. Въвеждане на задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини.

Противоепидемични мерки могат да бъдат въвеждани както на областно ниво (след предложение на директора на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), така и на национално ниво (след предложение на Главния държавен здравен инспектор до министъра на здравеопазването).

291.19 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души стигна двуседмичната заболеваемост за страната, уточнява DarikNews.

Най-висока е заболеваемостта по този показател в София и Варна, където са регистрирани над 400 заразени на 100 хиляди души.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории