Всички чакаха Нинова да каже какво ще прави с мандата, тя обяви, че ще забранява… райския газ

корнелия нинова

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова дава извънреден брифинг днес в сградата на Министерството на икономиката и индустрията.

Всички журналисти чакаха Нинова да каже какво ще прави с мандата, тя обяви, че ще забранява… райския газ.

„Децата ни са изправени пред огромна опасност разпространението на т.нар. райски газ. Това заема застрашителни размери“, заяви в началото на брифинга Нинова. Тя подчерта, че трябва да се вземат решителни и бързи мерки срещу това опасно явление.

Чиновническо безхаберие и липсата на закон, уреждащ този въпрос, са в основата на все по тежката ситуация, отбеляза тя. „Днес и сега трябва да вземем спешни мерки“, подчерта Нинова.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва спешни проверки в дискотеки и барове, както и на онлайн продажбата на това вещество. Ще бъдат издавани временни актове за спиране на тази продажба в заведенията.

25 000 лева глоба ще платят онези собственици на такива заведения, които не спазят ограниченията.

„БСП още днес внася две думи поправка в Закона за закрила на детето като към „цигари и алкохол се добави и диазотен оксид (райският газ)“, коментира още тя.

„Ние искаме да знаем, че с чиста съвест сме си свършили работата, за да спасим децата си. Сигнализирайте денонощно в КЗП!“, отбеляза Корнелия Нинова.

На въпрос на журналиста от ПИК Ива Николова как ще бъде контролирано масовото нарушение на забраната за продажби на цигари и алкохол на деца, Нинова бе категорична: „Чрез закона. Лекарите дават много тежки индикации за употребата на това вещество“.

На следващ въпрос относно ситуацията с износа на оръжие за Украйна Нинова заяви: „За 165 и път казвам – лъжа! Важни са фактите, данните, числата – всеки може да проверява. От един месец не съм свиквала Комисията по оръжие, за да няма злоупотреби и скрито-покрито. Да, фирмите ще страдат от това, но това ще бъде решението. Поне веднъж потърсете онези, които се подписват под тези сделки, преди да дойдат при нас. Потърсете шефа на ДАНС, на МВР и т.н. Ако искате сверяване на информацията с друг достоверен източник, обърнете се и към тях. Аз разбирам защо атаката е срещу мен. Но пак ще кажа – лъжат!“.

Тя заяви, че „за мандат и правителство ще говорим Довечера след Националния съвет на „Позитано“ 20.