АД! Жена с К-19 обикаля болници наред: Едва дишам, навън е жега, а те ми казват ,,не си за тук“

Коронавирус

Жена с коронавирус, която има направление за изследвания и преглед при специалист, обиколи няколко софийски, докато намери кой да я прегледа, съобщава Нова телевизия. Сагата на 61-годишната Искра Славева започва в петък – 22 юли. Жената почувствала неразположение – проблеми с дишането и болка между плешките на гърба. Тя се свързала с личния си лекар и получила от него направление за обстоен преглед при специалист. Целта била са да се установи дали Искра е с пневмония и нужна ли е хоспитализация. В този момент започнали проблемите – обиколката от болница на болница и дългото чакане пред лекарските кабинети.

„Започвам да се задушавам, не мога да дишам правилно, имам хрипове в гърдите и болки в гърба. Над плешката се образува една точка, като дискче, около 15 сантиметра, което дълбае навътре и ме боли“, споделя Славева. Жената се притеснила, тъй като страда и от придружаващи заболявания – прекаран инсулт и автоимунно заболяване. Личният ѝ лекар д-р Мирослав Спасов веднага я насочва към Инфекциозна болница.

„COVID-19, за съжаление, е обявен за особено опасна инфекция. Затова я насочих към Инфекциозна болница. Предвид основната диагноза реших, че най-вероятно се касае за усложнение, може би пневмония. Обясних ѝ, че трябва да бъде изведена от карантината, за да бъдат направени изследвания“, посочи медикът.

По пътя към лечебното заведение Искра Славева получила три електронни направления – за кръвни изследвания, за рентгенография и за консултация със специалист.

„Отидохме в Инфекциозна болница. В приемната излезе една госпожа, която каза: „Вие не сте за тук, защото тук правим снимки и кръвни изследвания само на хора, които са лежащи“, обяснява жената. Оттам я насочили към Белодробното в съседния двор. Но там отново я спрели, този път на портала.

След кратка консултация портиерът ѝ обяснил, че не може да бъде прегледана, тъй като здравното заведение не работи с пациенти с ковид. Изпратена е към филиала на болницата. На третият път късметът на Искра ѝ се усмихва. Тя е приета за преглед в университетска болница „Св. София“.

Там обаче се натъква на нов проблем. Наложило се да си плати всички прегледи, въпреки че има направления. „Заплатила е сумата от 30 лева за клинико-лабораторните изследвания, заплатила е рентгенографията и консултацията на белодробния специалист… при условие че има издадени направления“ , каза д-р Спасов.

В крайна сметка заключението на пулмолога е, че пациентката е лекувана правилно. И не се нуждае от хоспитализация. Самата жена обаче не може да си обясни защо е трябвало да обикаля от болница на болница с COVID инфекция.

„Час и половина на горещината, при 35 градуса. Ако съм с няколко години по-възрастна, нямаше да издържа. По едно време мъжът ми ме гледаше и питаше дали съм добре. Мислите ми бяха разводнени, мислех си за смъртта“, казва още тя.

По отношение на казуса с направленията – лекуващият лекар на Славева казва, че и друг път негови пациенти е трябвало да си плащат за преглед при специалист в различни болници, въпреки че са били насочени от него. Той смята, че вината е поделена между пациенти и лекари. Затова съветва хората да се запознаят с правата си, а специалистите – да не злоупотребяват с тях. Заради отказа да бъде прегледана в две болници Славова е подготвила жалба. От Здравното министерство обясниха пред Нова телевизия, че има проверка, която се очаква да приключи до две седмици.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории