Кошмарът се завръща: С маски в мола през август, слагаме ги и в градския транспорт

маска маски градски транспорт

София влезе в етап 2 по разпространение на коронавируса, което налага допълнителни мерки от понеделник. В списъка с местата, където ще сме длъжни да носим маски, се добавят и всички превозни средства от градския транспорт, предава Телеграф.

Това се посочва в заповед на Регионалната здравна инспекция. Експертите обаче изчисляват, че ако ръстът на заразени продължи в същото темпо, най-късно до началото на август маските ще се завърнат във всички закрити обществени места, включително магазини и молове. Още преди столицата пък, в рейсове и тролейбуси, стана задължително носенето на маски в Ямбол, Пловдив и Добрич. Въпреки увеличената заболеваемост обаче според математика от БАН проф. Николай Витанов още поне 45 дни болниците ще останат ненатоварени. Това означава, че хоспитализираните ще бъдат под 5000, а в интензивните отделения – под 500 пациенти.

Притеснение
Според него повод за притеснение от допълнително затягане на мерките ще имаме тогава, когато дадена област наближи 400 заразени на 100 000 население. В момента средното за страната е малко над 200 на 100 000, обясни проф. Витанов във Фейсбук. Във всекидневния си анализ той посочи, че има три подсценария. Първия математикът е нарекъл „Куче тарикат порода“ – поглеждаме към 3000 нови случая на ден и тръгваме надолу. „Опитът показва, че е малко вероятно“, посочва проф. Витанов. Вторият вариант носи името „Браво, Шаро“. При него максималният брой случаи е 4500 на ден с тенденция за спад, но това предполага по-сериозни мерки и спазването им от 80% от народа. Третият сценарий е „Помияр“ и математикът го описва така: „Правим каквото си искаме и гледаме друг да ни е виновен за кашите, които набъркваме. Достигаме до 7500 случая на ден, преди да тръгнем надолу, прецакваме си август месец“.

Бустер
Междувременно броят на българите, които са си поставили втора бустерна доза, вече е над 27 000, като над 7 хил. от тях са в София. В повече от половината от страната обаче получилите четвърта игла са изключително малко – между 200 и 500. Според експертите е важно колкото се може повече хора да се имунизират сега, за да бъдат предпазени по време на четвъртата вълна. Те са категорични, че рисковите групи не трябва да чакат адаптираните ваксини, които ще бъдат у нас най-рано наесен, а трябва да се защитят сега. Според данните от секвенираните проби в момента у нас върлува единствено Омикрон и неговите подварианти, като най-разпространен е вариантът ВА.5, който предизвика лятна вълна в цяла Европа.