ГЕРБ с чудовищни данни: За 5 месеца Кирил Петков и Асен Василев са патили 3 милиарда повече на Русия!

7 Dni Sofia20.07.2022
кирил петков асен василев

От Фейсбук профила на депутата от ГЕРБ Лъчезар Борисов

За първите пет месеца на годината България стана три пъти по зависима икономически от Русия, сравнено с година по-рано

Диверсификацията на доставките доведе до изтичане на над 3 млрд. лв. повече към Руската федерация

През изминалата седмица БНБ публикува новата си икономическа прогноза, от която стана ясно, че БВП ще нарасне с по-малко от 2%. Стана ясно също, че приносът на нетния износ към БВП се влошава и че ще имаме ръст на отрицателното салдо по текущата сметка на платежния баланс, което от своя страна означава изтичане на финансов ресурс от българската икономика.

На къде всъщност изтичат парите от българската икономика в момента?

На 13.07.2022 г. НСИ публикува данните за стокообмена на страната за периода януари-април 2022 г., както и данните за стокообмена със страни, извън ЕС (трети страни), за периода януари-май 2022, сравнени със същия период на предходната година.

НСИ ни показа следното:

• Общо износът за първите четири месеца на годината е нараснал в номинално изражение с 33.6%, докато вносът нараства с 40.5%. Така  търговското салдо се влошава с близо 2 млрд. лв., сравнено с година по-рано. Това от своя страна потвърждава влошаването на външното представяне на страната и приносът на нетния износ към създавания БВП.

• В същото време, отново по данни на НСИ, за периода януари-април 2022 г. отрицателното търговско салдо с Русия е достигнало 3.74 млрд. лв. при 1.27 млрд. лв. година по-рано. Влошаването на търговското салдо с Руската федерация е в размер на над 2.46 млрд. лв., което е повече от влошаването на целия баланс по стокообмена на България. Вносът на страната ни от Руската федерация е нараснал с 160.8%, което заедно с данните за търговското салдо ясно сочат на къде изтичат капитали от България.

• Още по-ясни и отчетливи са данните на НСИ за периода януари-май 2022 г. по отношение на търговията на България с трети страни. Отрицателното търговско салдо на страната ни с Руската федерация е достигнало 4,67 млрд. лв. при 1,62 млрд. лв. за същия период на предходната година. Влошаването е почти 3 пъти, а ръстът на вноса от Русия е 158%.

Изводите са:

• За периода януари-май 2022 г. България стана 3 пъти по-зависима икономически от Руската федерация по линия на стокообмена си?

• Какво се случи с диверсификацията на доставките в рамките на международната ни търговия, че вносът от Русия расте с по 160%?

• Това е ли е евроатлантическата ориентация на българската икономика?

• Защо над 3 млрд. лв. повече са изтекли от България към Руската федерация за първите пет месеца на годината, спрямо същия период на предходната?

• Работи ли България на ишлеме в полза на чужди икономики?