В задънена улица! Заради косъм знаково убийство в столицата остава под въпрос

йоан матев

Ново изследване на косъм затлачва делото срещу Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов през 2015 г. в Борисовата година. Апелативните магистрати в столицата възложиха допълнителна експертиза, която се очаква да е готова към края на септември. Това стана ясно на старта на делото на втора инстанция вчера. На първа инстанция Йоан Матев бе оправдан.

Апелативният съд в София възложи допълнителна митохондриална експертиза на косъм, намерен между дръжката и острието на ножа, с който се предполага, че е извършено убийството на Игнатов. Вече направена биологична експертиза на същия косъм показа, че има сходства с други косми, иззети от трупа на 15-годишната жертва. Но заради сложността на процеса според магистратите и вещите лица по делото назначената от съда митохондриална експертиза би могла да освети допълнително въпроса чрез сравняване на материал от майката на убития младеж.

Интересното е, че ножът бе открит през 2017 г., 2 години след убийството, което потресе столицата, а това изследване идва чак сега. Митохондриалната експертиза би могла само и единствено да установи родствена връзка между Георги Игнатов и майка му, което ще означава само, че този нож е използван за убийството на тийнейджъра. Новоназначеното изследване няма да допринесе с нищо за изясняването на това кой е убиецът, което магистратите нищят вече близо 7 г.

На първа инстанция Софийският градски съд оправда Матев с мотива, че няма преки доказателства, че той е намушкал жертвата с нож, а само косвени, които не са свързани, съобщава „България днес“.

Това пише в мотивите на трима от членовете на съдебния състав по делото срещу Йоан Матев. Мнението на двама от заседателите и младшия съдия в състава надделява над малцинството – председателя Руси Алексиев и друг заседател, според които Матев е виновен и трябва да бъде осъден.

15-годишният ученик Георги Игнатов беше убит на 2 юни 2015 г. малко преди 12 ч. Трупът му беше открит от приятелката му Лора на пейка в парка, близо до метростанцията на стадион „Васил Левски“. Дни след престъплението от МВР разпространиха записи от две камери с кадри на бягащо момче с раница, което се отдалечава от мястото, където е убит Георги. Разследващите влизат в следите на Матев година по-късно, а през февруари 2017 г. той е арестуван и обвинен за убийството. Тогава стана ясно, че е променил външността си, изтрил е снимките си от социалните мрежи, а директорката на училището и съучениците му са го подозирали за убийството още през юни 2015 г. Криминалистите намериха и ножа, с който е убит Георги, в шахта близо до местопрестъплението. Посочи го братът на Йоан Марсел Матев при беседа с оперативните работници. Това е и един от спорните моменти по делото, описан в мотивите на съда.

Мнозинството от състава, чието решение надделява, описва накратко: „По делото няма преки доказателства убийството да е извършено от Йоан Матев. От косвените доказателства става ясно, че той е бил на мястото на убийството, включително и по внезапното му затичване, за да избяга, последвалото му гузно поведение и промяната във външния вид. Липсват обаче доказателства за връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството – няма следи от него по ножа или трупа“, пишат тримата от състава. Според тях присъствието на Матев на местопрестъплението може да наведе на извод, че е убил Георги, но само ако е сигурно, че там не е имало други хора. Дават пример с докладна записка на един от криминалистите. В нея той посочва, че охранителни камери не заснемат района на местопрестъплението.

Такива имало на сградата и на паркинга на БНР , автокъща „Капитолия“, метростанцията и ресторант в Борисовата градина.

„По делото няма данни да са открити камери в района на Националния стадион „Васил Левски“, както и от вътрешността на парка, които са други възможни пътища за оттегляне от местопрестъплението на евентуален извършител, различен от подсъдимия. Затова няма как да се приеме безусловно, че подсъдимият е извършил престъплението“, пишат двамата заседатели и младшият съдия.

Според тях не се спори, че Матев е бил на мястото на убийството и това е доказано от камерите в района, от клетките на мобилния оператор и от свидетели. Липсвали обаче доказателства за това кои хора са ползвали другите пътища за оттегляне – покрай оградата на стадион „Юнак“ към Националния стадион, както и през тревните площи в района на стадион „Българска армия“. Мнозинството от състава приема, че на мястото може да е имало и друг човек, който да е извършил убийството на Георги, а Йоан само да е видял това или да е имал някаква друга връзка, но да не е извършител, нито да е помагач. Според тримата от състава тази неяснота е в полза на подсъдимия, но прокуратурата продължава да е убедена, че Матев е извършителят.

Апелативния съд ще заседава отново по случая на 27 септември, когато се очаква назначената експертиза да бъде готова. Магистратите дадоха и резервна дата за 25 октомври 2022 г.

Обвиненият неузнаваем

През годините на тежкия процес обвиняемият Матев премина през впечатляващи трансформации. В началото на мегаделото Йоан бе слаб, след няколко години пусна коремче и брада.

Вчера в залата той бе напълно неузнаваем. Слаб, строен, обръснат и прилежен. Очевидно оправдателната присъда е намалила стреса и Матев вече е спокоен.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории