ГЕРБ: Докладът на ДАНС за „Джемкорп“ е потресаващ! Незабавно прекратяване на меморандума

десислава трифонова

Десислава Трифонова от ГЕРБ говори пред камерата на ПИК TV за скандала с доклада на ДАНС за „Джемкорп“.

„Докладът на ДАНС за Gemcorp е потресаващ“, каза вчера тя след заседанието на временната анкетна комисия в парламента, която да установи фактите и обстоятелствата, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с американската компания.

Представители на ДБ също изказаха своите притеснения от доклада, каза Трифонова.

Тя съобщи и, че е било поискано от ГЕРБ да се изслушат в пленарна зала Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов. Прието било да се изслуша шефът на ДАНС.

„Министър-председателят е бил уведомен за този доклад преди два месеца. Следвало е на база на секретния доклад да уведоми министъра на енегрегиката и да се прекрати този меморандум“, изтъкна Трифонова.

Смятаме, че този Меморандум, застрашава националната сигурност на републиката, подчерта тя.

„Оказва се, че Кирил Петков е излъгал, че е извършена предварителна проверка. Нищо не е проверено. Той е бил длъжен да пази държавния интерес, особено, когато ще дава цялата ни енергетика на една офшорна компания“, коментира с възмущение Десислава Трифонова.

„Притеснени сме, че и изпълнителната власт, и управляващото мнозинство, се опитват да саботират. Кирил Петков отказва да отговаря на въпроси в Народното събрание. Министърът на енергетиката не е показал нито един документ. Министърът на финансите не е дал паметната бележка от срещата му в Америка. Опитват се да саботират дейността на комисията“, съобщи Трифонова.

„Трябва да разберем кой предложи „Джемкорп“ на Асен Василев“, попита депутатката.

„Знаете, че ще върнем втория мандат. Предвид факта, че се опитваше да бъде поставен ГЕРБ в изолация и то, докато печели местни избори в цялата страна, смятам, че ние, на този етап, не трябва да участваме в преговори“, заяви тя.

„Предполагаме, че той ще положи усилия да има нов кабинет“, посочи Трифонова очакванията си от действията на Румен Радев.