Делян Добрев шамароса публично Лена! Изобличи мръсна лъжа, тя се покри: 82,2% скок!

лена бориславова

От първия ден на управление на кабинета Петков до днес цената на газа скочи с 82,2%. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в декларация от парламентарната трибуна.

Toй цитира думи на началника на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова, че България ще получава 4 пъти по-евтин газ от европейските борси.

Цената обаче не само, че не била 4 пъти по-евтина, а увеличението за последните 5 месеца е 69,7%, тъй като цената е скочила от 109,88 лв. на 186,47 лв.

За юли увеличението е 32% и е било съобщено 12 дни след началото на месеца, в разрез със закона.

По думите му това нарушение на закона не се прави за първи път – март, май и юни също се е случвало да се обявява цената със задна дата.

„Първото нещо, което направиха, е да съсипат „Булгаргаз“. От най-стабилното предприятие към края на миналата година с 99 млн. лв. печалба към днешния ден има близо 400 млн. лв. задължения, гласувана допълнително държавна гаранция от 150 млн. евро в държавния бюджет и Бог знае колко загуби, ще ги видим със служебния кабинет“, заяви Добрев.

Според него целта е била да се върнат посредниците.

„Още от първия ден на смяната на Николай Павлов в началото на февруари, до сега газ се купува от посредници с комисионни с над 100 млн. лв. на месец по-висока цена“, каза той.

Добрев посочи и, че в Закона за държавния бюджет е гласувано отпадане на акциза върху газа, който е в размер на 0,60 лв. на мегаватчас, но компенсацията е нищожна в размер на 0,003 части от цената.

Газът е скъп, но за сметка на това го няма, каза Добрев, цитирайки думи на шефа на „Булгаргаз“, че за август не са осигурени достатъчни количества. Ситуацията била същата и до края на годината.

Според него това предвещава въвеждане на ограничителен режим у нас.

„След септември България няма 3 млрд. кубика газ, има 1 млрд. кубика азерски газ – 1/3 от нужното, тъй като няма договор за достатъчно доставки, който да осигурят количества, необходими на страната.“, обясни той.

Затова и липсвало предложение за август – защото нямало количества от една страна, и от друга – защото трябвало да се обяви ново поскъпване с 20-30%.

Ще е изключително нечестно да избягате сега и да оставите държавата в този хаос и президентът да разчиства вашите бакии, обърна се той към управляващите.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории