След тежка кавга украинка вади електрошок срещу съпруга си, той я наръга 7 пъти смъртоносно

затвор

17 години ще лежи в затвора авиоинженерът от Пловдив Павел Георгиев, който уби украинската си съпруга Титяна в Слънчев бряг на 21 май 2020 г. По това време двамата били в карантина заради пандемията от COVID.

Преди седмица Бургаският окръжен съд определи наказанието да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимият призна вината си, а магистратите ползваха доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство.

Бяха разпитани част от свидетелите по делото. Накрая 63-годишният Павел, който е в тежко здравословно състояние, заяви пред съдебния състав, че е действал при самозащита – бил нападнат от украинката с електрошок.

Според държавното обвинение обаче, което пледира за наказание от 17 години лишаване от свобода, убитата Титяна Георгиева се е защитавала, а не е нападала подсъдимия. Той е действал умишлено, ясно осъзнавайки последствията от своите действия.

За по-тежко наказание – 20 г. затвор, настоя дъщерята на жертвата Лилия Семенец. Тя бе конституирана от съда като частен обвинител. Адвокатът се мотивира с това, че след като намушкал Титяна, съпругът Павел не само не е опитал да помогне, но дори направил опит да избяга от местопрестъплението.

Защитата на Павел Георгиев в лицето на пловдивския адвокат Георги Кутрянски не оспори авторството на Павел Георгиев. Адвокатът е известен с това, че представляваше в съда Георги Енев – Жоро Милионера, излежал 10-годишна присъда за изчезването на 1,5 млн. от инкасо кола, и д-р Иван Димитров, който застреля крадеца Жоро Плъха.

Кутрянски настоя, че не са събрани категорични доказателства, които доказват тежката правна квалификация – че убийството на Титяна Георгиева е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

И поиска от съда да наложи наказание при превес на смекчаващите вината обстоятелства – самопризнанията на 63-годишния мъж, чистото му съдебно минало, влошеното му здраве и не на последно място факта, че още преди делото да влезе в съда, Георгиев доброволно изплатил 100 хил. лева на дъщерята на убитата, за което в залата бе представена спогодба между двамата.

“Не съм удовлетворен от наказанието и ще го обжалвам. Тъй като мотивите на съда все още не са излезли, не бих искал да коментирам присъдата. Тя обаче не е влязла в сила, така че много неща могат да се променят.

Отново, както и в началото на процеса в Бургаския окръжен съд, ще поискам делото да бъде върнато на прокуратурата заради поредица процесуални нарушения”, коментира пред “24 часа” адвокат Георги Кутрянски. Съдът обаче се съгласи със становището на държавното обвинение, че убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.