Сербезова с нова секира! Уволни прочут онколог, на негово място назначи пенсионер

асена сербезова

Най-голямата онкологична държавна болница в страната е с ново ръководство. От днес д-р Стефан Константинов вече не е директор на лечебното заведение, съобщи clinica.bg. Причината за рокадата в последните дни на изтичащия мандат на правителството не е ясна.

Д-р Константинов пое болницата в изключително лошо финансово състояние. За изминалите 5 години, откакто е начело на нея, той успя да ликвидира просрочените й задължения и да я изведе на печалба. Успоредно с това извърши редица ремонти на клиники и я оборудва с модерна апаратура.

Дейността на болницата не намаля дори по време на пандемията, а съставът й бе обновен с млади специалисти като д-р Ася Консулова, която оглави химиотерапията, коментира изданието. Въпреки добрите резултати и развитие на лечебното заведение, МЗ сменя ръководството му в последния момент.

Преди седмица здравният министър проф. Асена Сербезова даде пресконференция, на която посочи държавните болници в лошо състояние. Сред изброените 7 лечебни заведения не фигурираше УСБАЛО. Единствената рокада, която министерството направи от списъка с „лошите болници“ досега бе на УМБАЛ „Св. Екатерина“, откъдето бе отстранен проф. Генчо Начев заради това, че е оперирал на граждански договор.

Мястото на д-р Константинов ще се заеме от бившия началник на коремната хирургия в УСБАЛО – проф. Панайот Куртев, който е в пенсионна възраст. Той се опитваше да поеме управлението на болницата години наред, участвайки неуспешно в не един конкурс за директор. Заедно с него вероятно в УСБАЛО ще се върне и съпругата му – химиотерапевтът проф. Галина Куртева, която също е в пенсионна възраст.