Поканиха Мика Зайкова в ефир и народът замлъкна! Инфлацията ни удря в коленете

мика зайкова

Данните в петък на 15 юли ще покажат, че инфлацията за юни отбелязва ново покачване. Най-вероятно ще преминем 16,2”. Това каза в ефира на NOVA NEWS финансовият анализатор Преслав Райков.

„Цените на енергоносителите ще вървят нагоре и ще влошат ситуацията в близките месеци. Есента и зимата за Европа може да бъде доста тежка. Инфлацията може да стигне 18-20% в края на годината“, допълни още Преслав Райков.

Икономистът Мика Зайкова обаче допусна, че е възможно да надхвърлим и тази граница и да стигнем до 21%: „Защото сме най-бедната страна в ЕС, най-енергоемката и най-ресурсоемката.“

Според Зайкова, отстъпката от 25 ст. на литър гориво за частните лица не влияе на цените на плодовете и зеленчуците, а те намаляват заради друго.

„Сега е сезонът им, има избор и е естествено за наше производство цените лекичко да спаднат надолу. Това не означава, че инфлацията намалява. Има други важни неща, които я тикат нагоре – горивата, прекъснатите доставки”, коментира още Зайкова.

И двамата икономисти изразиха мнение, че правителството трябва да действа бързо, тъй като Планът за възстановяване и устойчивост е забавен. Според Райков обаче най-важно за българската икономика е да започне да се реформира, да стане по-гъвкава и конкурентоспособна и да произвежда повече.