Сербезова с нов залп: 7 млн. лв. са дълговете на проф. Генчо Начев като шеф на “Св. Екатерина“

асена сербезова

Не е вярно, че кардиологичната болница „Света Екатерина“ няма никакви дългове, както заявява проф. Генчо Начев. Напротив, болницата има задължения и те са се увеличили. Това, което няма, са просрочия. Т.е. задълженията стават все повече, но се обслужват навреме.

Това обясни здравната министърка в оставка проф. Асена Сербезова пред Би Ти Ви. И обяви, че размерът на тези дългове е 7 млн; лв.

Сербезова отстрани проф. Начев преди два дни като директор на „Св. Екатерина“

Има плащания към контрагенти за болницата, без да са спазвани изискванията на закона, като сумите са над 30 хил. и над 50 хил. лева, обяви още Сербезова. Нарушения имало и в договорите за медицински изделия. Няма система за контрол и критерии за допълнителното стимулиране, така се почува голямо неравенство между медиците.

Проф. Генчо Начев е имал само една проверка, откакто е назначен за директор на „Света Екатерина“ през 2006 г., посочи здравната министърка в оставка.

Над 140 проверки в болници и регионални здравни инспекции се направили за 6-те месеца, откакто Сербезова е начело на здравното министерство. За разлика от предишни министри, не съм пристъпила веднага към освобождаване на директори – изчаках проверките и да видя според резултатите от тях как се управляват болниците, обясни тя в „Тази събота с Жени Марчева“.

Това е държавна болница, в която 85% от гражданските договори са усвоени от ръководителя й, коментира още Сербезова отстраняването на Генчо Начев. А в същото време говорим за справедливо заплащане и се мъчим да увеличим заплатите на т.нар. редови лекари, добави тя.

Сключването на граждански договор се гласува от съвета на директорите и проф. Начев е гласувал за себе си, което е нарушение, но и има и морална страна, коментира още Сербезова.