Тео Ушев: Убиваме най-добрите си деца от корупция и жестокост

payimage-540834

Убиваме най-добрите си деца. Убиваме ги от корупция и някаква безпричинна жестокост, предава 24 часа.

Така световноизвестният български аниматор Тео Ушев коментира жестоката катастрофа, в която дрогиран с отнета книжка помете двете момичета в София.

Всеки път е така, постоянно се случва нещо, ние се възмущаваме и след няколко месеца се повтаря. не ни трябва война, сами се избиваме, каза още Ушев.

Българската държава трябваше да се покаже като стожер на справедливостта, защото в тази война няма две гледни точки – един агресор влиза и убива невинни, а едни хора се защитават. Агресорът трябва да се наказва. Така той коментира изгонването на руските дипломати. Цялата ни политическата система бе по руски модел – с олигарсите, които се обогатяват на гърба на обикновените хора, обществото бе по абсолютно същата конструкция, просто в по-малки мащаби, защото нямаме такива природни богатства, а се крадяха европейски средства, смята той. Шуробаджанащината ни е по руския модел, заключи Ушев.

Хората, които работят по 20 часа на ден, са смачкани от неграмотните, обединени не от партии, а от корупцията си. Всички посредствени се крепят един друг, иначе са загубени, докато умните са малко егоисти, малко концентрирани в себе си, без диалог, обясни Ушев защо хората го позволяват.

Пред най-големите кризи сме и вместо да направят правителство и да се борят, свалят правителства и крещят, възмутен е художникът.

Виждаме света като Сляпата Вайша, заключи той. Това е героинята от филма му, за който бе номирина за „Оскар“. Много повече хора в България гледат към миналото, не към бъдещето, а настоящето просто го няма, заключи той. И баничарница да въртиш, трябва разбирателство, но нашите политици вместо да помагат на хората да се измъкнем от блатото, им пречат. Ама ние всички ще потънем в това блато – и русофили, и русофоби. Диалог ни трябва, защото дори най-големите противници могат да седнат и да разговарят в името на едно нормално съществуване, убеден е артистът.