Внимание, пенсионери! Малките пенсии скачат до минималната от 467 лв., ще има и ощетени

пенсионери пари

Увеличението на малките пенсии под 370 лв. сега реално ще е до новата минимална пенсия от 467 лв. от 1 юли. Това е така, защото ръстът от 10 на сто е върху сумата, с която пенсията е отпусната, съобщава Телеграф.

Казус
Пенсионер, който примерно е вземал 300 лева пенсия, сега ще му бъде увеличена с 10%, с което става 330 лв. Към сумата се прибавя ковид добавката от 60 лв. и става 390 лв. Тъй като така увеличената пенсия е под минималната, държавата прибавя 37 лв., за да стигне до 467 лв., обясниха експерти по преизчисляване на пенсиите. Това са граничните случаи, в които увеличението се изравнява с минималната пенсия. Най-старите пенсии са и най-ощетени, защото са много ниски. Получателите им ще разчитат на октомврийското увеличение, чиято цел е всички преизчислявания и осъвременявания, правени назад през годините, да бъдат занулени и да се направи ново преизчисляване, което да събере справедливо ножицата между новите и старите пенсии.

Общи
Общият случай, в който пенсионерите с пенсия между 500 и 600 лв. получават увеличение от 50 лв. и малко нагоре. Много от хората смятат, че парите, които са взели отгоре, сега са малко и че не виждат обявените над 20%. От НОИ обаче уточниха, че увеличението е 10% на реалния размер, който е сумата, с която пенсията е отпусната, независимо в коя година се е случило това. Едва след това се прибавят ковид добавката и личната компенсация за тези, които я получават. Те са вече част от пенсията и следващите увеличения ще са върху размера от 1 юли 2022 г.

Увеличението на социалната пенсия за инвалидност между 100% и 50% може да е под 10 лв., а може да е и над 50 лв., защото този вид пенсии са много различни. При тях ръстът е 120%, но от размера на социалната пенсия за старост, която е 247 лв. плюс ковид добавката от 60 лв. За 100% инвалидност сумата е 395,20 лв., а от 100% до 90% е 345,80 лв. Всички социални пенсии – за инвалидност, военноинвалидните пенсии и персоналните пенсии, се определят на базата на социалната пенсия за старост, като се увеличават със съответния процент – между 120% и 160%.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории