Само в 7DniSofia.bg

Киро плаче в Гърция, че връщат мандата неизпълнен! Тресе се от страх, тежка охрана го варди

кирил петков

Това, което до този момент знам, е, че мандатът ще бъде върнат, без да имаме подкрепата на 121 депутати, каза в Гърция пред журналисти премиерът в оставка Кирил Петков.

Осъзнаваме, че България трябва да има правителство. Няма да преговаряме с Борисов и Пеевски. С всички други ще преговаряме, каза той на въпрос ще подкрепят ли и кабинети на други политически сили.

Изпускаме възможността да прекараме 40 закона, да сменим управлението на КПКОНПИ, да има съдия, който да следи какво прави главния прокурор, да получим пари по Плана за възстановяване. Ние искаме мнозинство от хора, за които България е кауза. Ако стигнем до избори, те ще бъдат допитване до Българското население – Искаме ли задкулиснните играчи или искаме нормална държава, коментира Петков.

По време на изказването му пред журналисти в Гърция Кирил Петков беше охраняван от най-малко петима служители на НСО. Между тях непрестанно сновеше шефката на кабинета му Лена Бориславова, която очевидно ги инструктираше как да си вършат служебните задължения.

„Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона“, каза Петков по време на церемонията по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), провела се на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини.

По думите му той ще задълбочи енергийната свързаност между двете държави.

„България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол“, допълни още българският премиер.

„Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България“, каза от своя страна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

„Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония просто за пускането на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България“, каза премиерът на Гърция.

Той припомни, че проектът е стартирал през 2009 г., когато двете страни подписаха меморандум за сътрудничество, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение.

„Приключването му днес, въпреки трудностите, през които преминахме, показва голямото му значение днес. Това е един тласък на общата европейска цел за енергийна диверсификация“, допълни Мицотакис.

На церемонията присъстват освен премиерите на двете страни, и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.