България плаче! Отиде си емблематична фигура в българския спорт, леденда в хандбала

свещ

На 82-годишна възраст след боледуване, ни напусна и другият от легендарните братя близнаци АЛЕКСАНДЪР АНГЕЛОВ (САШО). Братята Александър и Георги Ангелови са родени на 02. 05. 1940 г. в земите на Петричката Котловина – село Хърсово дало на България редица революционери и просветни дейци. След завършване на средното си образование в Петрич през 1961 г., постъпват във ВИФ „Г. Димитров“ (НСА „В. Левски“) със специалност „хандбал“., това съобщават негови приятели във Фейсбук.

Още в началото на студентските си години, Двамата се открояват с непримиримия си дух и хъс за победа и достойно представяне, присъщ за техните земляци. Бързо заемат титулярни места в представителния отбор на ВИФ, който е и републикански шампион за мъже и още през сезона 1963-64 г. са включени и в първия национален отбор за мъже. Международния си път националният отбор стартира официално и престижно, като още през 1964 г. в „Дунавската купа” заема 4-то място, а малко по-късно, вече през 1968 г. на Световния младежки фестивал – 6 то място.

След завършване на висшето си образование Александър (Сашо) играе последователно още в „Локомотив“ София, „Спортист“ Кремиковци, „Левски-Спартак” и „Академик“ София, с които отбори е общо 6 пъти шампион и 2 пъти носител на националната купа.

От 1963 до 1974 г. е национален състезател. Своеобразен връх в състезателната му кариера е участието в състава на националния отбор за мъже във финалите на Световното първенство през 1974 г. Националният ни отбор заема 11-то МЯСТО В Света – не надминато и досега постижение в родния ни мъжки хандбал.

Следващата година заедно с брат си Георги И вратарят на националния отбор Славчо Георгиев са удостоени със званието „Заслужил майстор на спорта”. Неизменно тримата „заслужили” са на първите места във всички анкети за най-добри хандбалисти на България за всички времена. Включен е в 10-те най-добри състезатели за 25 годишнината на хандбала в България, а за 50 годишния юбилей на Федерацията е поставен на 2 ро място сред левите крила и на 3-то – сред супер защитниците.

От 1971 г. Александър Ангелов е преподавател във ВИИ „Карл Маркс“ (УНСС) и хоноруван преподавател във ВИФ (НСА). Скоро водените от него университетски отбори се открояват и влизат в елита на Националната студентска група по хандбал (мъже и жени). Висока оценка на качествата му като хандбален специалист получава с треньорската си работа в Кувейт, където ръководи различни отбори в периода 1978 99 г. (с прекъсвания).

Знанията и опита си Сашо прилага и като старши треньор на различни поколения юношески и младежки национални отбори в съответните възрастови групи на елитни международни първенства и турнири. Последната му изява като старши треньор беше на юношеския ни национален отбор U19, който той успя да класира на финалите на Европейското първенство през 2004 г.

Александър Ангелов заедно с брат си Георги бяха и си остават сред най-големите и най-заслужилите в Българския хандбал!


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории