Внимание, шофьори! От днес поставянето на черни кутии в новите автомобили е задължително!

репортаж

Производителите на автомобили ще трябва да поставят черна кутия във всички нови модели от днес (6.07), предвижда решение на Европейската комисия. Подобно на тези на самолетите, кутиите ще записват историята на катастрофите, каза сертифицираният експерт, който извлича информация от новото устройство Мартин Танчев.

Черната кутия в колите седи под скоростната кутия, между двете предни седалки.

Европейският съюз вече предупреди автомобилните производители за това, че са задължени да поставят на новите си автомобили няколко нови системи за безопасност. От май 2022 година всички, произведени в ЕС нови коли, трябва да бъдат оборудвани с интелигентен ограничител на скоростта. Освен него, те трябва да получат „черна кутия“ (като при самолетите), а също така и видеорегистратор.

„Към момента голяма част от автомобилите в дистрибуторската мрежа, имат интегрирани черни кутии“, каза той.

Танчев обясни, че извличането на информация от „черните кутии“ отнема от 10 до 15 мин. в зависимост от марката и модела автомобил. Данните съдържат скорост на движение за последните 5 секунди, дата и час на настъпване на събитието, градус на завиване, изменение на скоростта обратно по посока на движението, както и странично по посока на движението, което е ключов параметър, когато става въпрос за пътно транспортно произшествие.

„В старите коли не се предвижда възможност да се монтира такова устройство“, добави той.

Според експерта от Асоциацията на пострадалите от катастрофи Иван Шопов устройството ще помогне по-скоро за превенция срещу повтаряне на подобни събития.

„Все повече производители се насочват към производството на автономни автомобили и това е чудесна отправна точка за развитието на изкуствения интелект“, каза Шопов, предава bTV.

Според експертите на този етап не е ясно дали информацията от черните кутии ще може да бъде използвана при съдебни дела.