Гърми скандал! Затварят руското училище към посолството – и учителите били шпиони

payimage-540341

И руското училище към посолството на РФ затваря засега, стана ясно след изгонването на дипломати и технически персонал, общо 70, по разпореждане на българския премиер в оставка Кирил Петков. Наред с дипломатите, от страната бяха изгонени шофьори, готвачи, технически персонал, както и учители, които преподаваха в училището. В него се обучават не само русначета, но и българчета, пише dir.bg.

От името на родителите и учениците, които учат там, председателят на АБВ Румен Петков призова руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде запазено руското училище към посолството. Той отправи молбата по време на среща с нея в посолството.

В създалата се ситуация обаче, след действията на българските власти, учителският състав е сведен до минимум, което прави невъзможно запазването на училището във вида, в който е, информира посланик Митрофанова. Тя увери, че при промяна на обстановката и отношенията между нашите държави, това ще бъде сред първите въпроси, които ще намерят благоприятно решение, съобщи самият Петков до медиите.

Лидерът на АБВ подчерта необходимостта от търсене на диалог и убеждението на АБВ, че той трябва да започне по инициатива на българското правителство за изход от кризата в междудържавните отношения. Петков е категоричен, че новото българско правителство трябва да стартира по най-бързия начин преговорите с „Газпром експорт“ за гарантиране газовата сигурност на страната. Приоритет е и запазването на туристопотока, което означава с усилията и разбирането на българската страна да бъдат гарантирани възможностите дипломатическите представителства (консулските служби в България и Русия) да работят достатъчно интензивно за издаване на визи за туристи, защото за нас Русия е изключително сериозен туристически пазар.

Междувременно градската организация на БСП отправи апел към ръководството на партията да включи като условие в преговорите нормализирането на отношенията с Москва.

„Съгласието на БСП да участва отново в коалиционно управление с партия „Продължаваме промяната“, без ясно поставено условие за намиране на пътища за подобряване на отношенията с Руската федерация, е в пълно противоречие с настроенията на членовете и симпатизантите на Партията“, посочват в позиция столичните социалисти. „Членовете на Градския съвет на БСП – София, настояваме ръководството на партията и на парламентарната група да предприемат решителни и категорични действия за спиране на конфронтационния публичен дебат по отношение на Русия, както и да бъде изразена официална готовност за конструктивно и перспективно развитие на българо-руските отношения“, се посочва в позицията на Градския съвет на БСП в столицата.

„Подкрепяме и предприетите действия от парламентарната група на „БСП за България“ за отмяна на нотата за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация. Но това вече не е достатъчно“, констатират столичните социалисти.

„България, като страна, в която по-голямата част от гражданите са с непроменени позитивни нагласи към Русия дори сега, по време на военния конфликт в Украйна, трябва да има и активна роля в търсенето на пътя към мира и сигурността, както в Черноморския регион, така и в общоевропейски мащаб. Всяко друго решение е предателство спрямо каузата на българските социалисти за България – държава на мира, народовластието и социалната справедливост“, напомнят от БСП-София на лидерката на столетницата Корнелия Нинова.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории