Превозвачи: Очаквайте скок в цените! Ще се усети ножа до кокала в следващите седмици

Тирове

За оскъпяване на стоките за крайния потребител предупреждават превозвачите, след като от петък те вече плащат тол такси и за второкласните пътища.

Николай Ненчев има транспортна фирма с 4 камиона. Сега той дължи по около 16 стотинки за километър по магистралата, 14 – за първокласен път и 9 -за второкласен. Новите такси ще скочат двойно от януари и са необходими за поддръжка на пътищата ни, обясни преди месец регионалният министър Гроздан Караджов.

При 8000 изминати километра на месец с разход на гориво 35 на 100 плюс 70 стотинки акциз за всеки литър, плюс досегашните тол такси, заедно с осигуровки, данък – печалба и остатък от ДДС, разходите при един камион стигат 5000 лв., смята Николай. И прибавя нововъведените суми при преминаване през второкласни пътища.

От съюза на международните превозвачи пък очакват нарастване на инфлацията.

„Потребителите ще го усетят това в следващите седмици как цените на всички стоки, превозвани с камиони ще бъдат увеличени, все пак когато във всяка една услуга разход транспорт е наличен, съответно означава по-висока цена на тази стока“, каза Йордан Арабаджиев,председател на Съюза на международните превозвачи, предава bTV.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказаха коментар с мотива, че тол таксата вече е в сила. Превозвачите са готови да преговарят за промяната й при формиране на ново правителство.