Тома Биков: ПП сами блокираха шанса за създаване на нов кабинет с номинацията на Асен Василев

тома биков

В този парламент ГЕРБ няма как да бъде носеща конструкция на едно правителство, понеже сме втора политическа сила.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков в студиото на „Говори сега“ по БНТ.

Политиката излиза извън нормалните си параметри и една от целите на ГЕРБ е да върнат нормалната политическа логика, а именно – втората политическа сила да бъде в опозиция, уточни Биков. Според него „Продължаваме промяната“ са блокирали шанса си за създаване на нов кабинет с номинацията на Асен Василев за премиер.

„Тук не е до харесване и нехаресване. Ако помните, преди две седмици гласувахме вот на недоверие за финансовата политика на правителството, като пред скоби беше изваден г-н Василев като финансов министър. Преди няколко дни гласувахме актуализация на бюджета, която беше радикално променена в сравнение с предложеното от г-н Василев Това е второто му бламиране като министър“.

ПП, ДБ и БСП имат общо 109 депутата, с подкрепата на още 5-6 отцепили се от ИТН. Трябват им още 12 депутати, зад които стоят различни неща, обясни Биков.

„Значи вече те няма да са трима или четирима партньори, а ще бъдат около 15. Защото тези депутати не са влезли с харизма в НС. Това не е монолитна група. След като не можеш да се оправиш с четири формации, как ще се оправиш с три, плюс неопределен брой фактори“, попита депутатът.

ГЕРБ не са самоцелно за предсрочни избори, но според тях „агонията започнала да се превръща в абсурд“. Тома Биков даде пример с това, че вицепремиерът Корнелия Нинова е помолила опозицията в парламента да бламира правителството заради изгонването на руските дипломати.

„На другия ден отива със същите хора от това правителство и започва да преговаря наново. Това нещо не може да продължи и ще се стигне до много по-тежки последствия, отколкото, ако има избори“, смята Биков.

Най-важното нещо, прието в актуализацията на бюджета е компеснацията за тока на бизнеса. Това е инфлационна спирачка и след 2-3 месеца инфлацията у нас ще започне постепенно да спада, заяви още той.

„Ще се съберат приходи, защото при тази инфлация чисто номинално парите са повече, а г-н Василев беше подценил много приходите. Сметнали сме колко могат да бъдат приходите само от инфлацията. Този бюджет беше приет изключително отговорно“, добави Тома Биков.