Вежди Рашидов: Този слугинаж, който имаме като правителство, ни вкара в реална война!

вежди рашидов

Щом Бойко Борисов е казал, че подкрепя Кирил Петков за изгонването на руските дипломати, значи това е неговата позиция. Аз обаче имам малко по различна позиция, защото ме е страх от последствията. Това заяви в ексклузивно интервю за ПИК TV бившият министър на културата Вежди Рашидов след сутрешното изявление на Бойко Борисов, който обяви, че партия ГЕРБ ще подкрепи решението на Петков за изгонване на 70 руски служители и дипломати, макар по думите му това да е направено аматьорски.

„Много отдавна Кирил Петков вкара България в ненужно тежка изолация“, обяви още той.

„Ако няма доказателства за изгонването на руските дипломати, това ще е пореден страшен гаф за България. А страната ни вече е в тежка криза. Не е работа на едно пуделче да се пърчи на каракачанки. При нас се получи това“, категоричен е бившият министър на културата и бивш депутат от ГЕРБ.

По думите му всичко се трупа на сметката на българския народ, който го очаква тежка и дълга зима.

„Съгласен съм с Бойко Борисов, че когато държавници са поели една посока, пътят назад е по труден. Оттук нататък стъпки назад няма“, уточни Рашидов.

„Не разбирам защо трябва да се поеме такъв курс, който е в разрез с интересите на българския народ, при положение че от нас нищо не зависи“, изрази учудване скулпторът и добави, че ако посланичката на Русия изпълни заканата си, България ще бъде в реална война.

„Тези хора станаха за посмешище. Има зависимости – слугинството не е просперитет и не е национален интерес. Имахме едно правителство на слугинаж. Не може да си пиеш в едно посолство кафето, а друго да попържиш“, възмути се от българската позиция бившият културен министър.

„Като хуманен човек, като човек на изкуството, не желая и не бих се радвал на смъртта на нито един човек. Политиците трябва да се научат да правят разлика между политиката на Путин и руския народ, както и политиката на американците и американския народ. Ние имаме добър български народ, но лоши политици“, сподели той. Пред Пик TV Рашидов повтори, че ни предстои ужасна зима, а ние самите сме си поставили всички възможни бариери, без никой да ни е карал.

За Северна Македония скулпторът каза, че позицията на Борисов е правилна. Според него до влизането на страната в ЕС ще минат едни 8-10 години, в които да се изчистят всички спорове.

„Имаме време да постъпим като сериозни политици. Накрая всички държави трябва да гласуват „за“ влизането на Северна Македония и тогава може да не бъдат приети“, добави Рашидов и заяви, че по темата за Северна Македония има още врене за контрол.

Докато за газът, за петрола, за тока, за топлината на българина, за хляба му време няма. То е изразходено от един слугинаж“, отсече бившият културен министър.

„Борисов е умен и обигран политика. Отново го изигра първи. Път назад няма, защото това би било капитулация на България като политика, като поведение и като европейска държава“, уточни скулпторът.

„Час по-скоро това правителство трябва да се махне. Те правят беля след беля, които се трупат на българина. Ще си вземат тортите и пастите и ще си отидат в Канада, но ние ще останем в България“, възмути се Вежди Рашидов.

„Да си взимат багажа и час по-скоро да ги няма. Защото ще направят още повече бели, тъй като са зависими хора“, завърши бившият културен министър.