Става напечено! Външно официално: Митрофанова да си оттегли ултиматума!

елеонора митрофанова посланик

Руският посланик Елеонора Митрофанова да изтегли нотата, с която дава ултиматум на българското правителството, че ще затвори посолството, ако експулсира негови дипломати. Това е поискало Министерството ни на външните работи на среща с Митрофанова по-рано днес.

Тя е била в министерството към 12,30 ч. В официалното си съобщение до медиите от ведомството подчертават, че министър Теодора Генчовска е изразила българската позиция, посочена в писмо на началника на кабинета на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова. Че такова писмо е изпратено във МВнР стана ясно още късно вечерта снощи. То е от името на премиера и в него се казва, че „уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки“, ще оставим в страната 43-ма негови служители, нищо че мисията на София в Русия наброява 12 души.

Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота, се казва в писмото на премиера.