Само в 7DniSofia.bg

Напрежението ескалира! БСП се отрече от Кирил Петков, Нинова стопира всякакви преговори с ПП

корнелия нинова

„Първо – стопираме всякакви преговори с „Продължаваме промяната“ за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е прието и по съдържание. Второ – това решение е взето абсолютно еднолични от премиера Кирил Петков“. Това каза по време на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с парламентарната група и ИБ на БСП.

„Всеки, които твърди, че има решение на МС, като например вицепрезидентът Йотова, да го извади и да го покаже. Ние членовете на МС на БСП категорично заявяваме, че не обсъждано такова решение на МС. Трето – от много години БСП се борим за правова държава, за сила на институциите и за върховенство на закона, настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме сега в залата и искаме закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент единствено на Петков. Към президента се обръщаме да свика спешно КСНС. Изказването му е тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо не е в ред в държавата. ДАНС, изготвяйки такива доклади трябва да ги изпрати на президента, на премиера и председателя на НС. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може той да не знае, ако има такава информация, каза Нинова.

По публичната информация, която и ние четем, тъй като не сме виждали този доклад, се касае за шпионаж, който касае националната сигурност. Най-уместно е президентът веднага да свика КСНС, допълни тя.

Четвърто – за пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които много сериозно засягат националната политика и вътрешна и външна. Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили – да променим модела на управление на България. Но, тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако ПП предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността затова си поведение досега, кааза лидерът на левицата.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории