Уволненият от Нинова шеф на ВМЗ: Сделка за износ на оръжие имаше. Иска да съсипе целия комплекс

корнелия нинова

Корнелия Нинова съсипа ВМЗ, сега иска да съсипе целия военно-промишлен комплекс, обяви бившият председател на Съвета на директорите във ВМЗ-Сопот Никола Стоянов пред БНТ. От думите му стана ясно, че голям американски партньор, с който заводите работят от 15 г., е изпратил писмо за промяна в дестинацията за износ на оръжие. Това се е случило на 28 януари 2022 г., когато войната в Украйна още не е започнала. Стоянов още веднъж подчерта, че цитираната от Нинова информация за оръжейна сделка няма нищо общо със служебното правителство.

Вчера министърът на икономиката обяви, че в последната седмица темата за износа на оръжие за Украйна грубо се преиначава. Тя показа документи със заличени пасажи, които, по думите й, са докладна записка от вече бившия директор на ВМЗ-Сопот до Съвета на директорите на завода. Нинова уточни, че става въпрос за сделка, сключена през 2021 г от служебния кабинет на Румен Радев с премиер Стефан Янев.

Според Нинова ръководството на ВМЗ е одобрило промяната на крайната дестинация – от Афганистан за Киев, но след като тя станала министър на икономиката Междуведомствената комисия за оръжия е отказала да разглежда тази сделка и не е издала разрешение за нея. Повод за обясненията на Нинова стана публикация от преди няколко дни на секретаря на президента Димитър Стоянов. В нея той показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка се пренасочва от крайната си дестинация Ислямска република Афганистан към Украйна.

„След искането на нашия партньор ние веднага информирахме всички, не продаваме краставици… Има си процедури, има служби, които решават. Аз лично съм информирал началника на кабинета на г-жа Нинова за тази промяна. Ние не ги решаваме тези неща. Лъжа е, че тя е спряла тази сделка, защото тя не е спряна. Тази сделка се осъществи, стоката е изнесена отдавна. Не мога да ви кажа през коя страна, защото това е конфиденциална информация“, обяви обаче уволненият от Корнелия Нинова Никола Стоянов днес.

И допълни: „Ние сме производител, не знаем нищо друго освен документите, които подписваме. Има междуведомствена комисия, която може да реши може ли да се изнася за конкретна дестинация“. Стоянов посочи още, че след назначенията на Нинова ВМЗ не работи, назначават се партийни калинки, Договорите не се изпълняват, фирми вече обмислят да си изтеглят авансите си. „Аз самият не мога да кажа дали има българско оръжие в Украйна, но за всички е ясно“, каза още уволненият шеф във ВМЗ. Стоянов подчерта, че заводите работят с посредници, защото така е по-добре за тях.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории