ПЪЛНА ПРОМЯНА: Возим се с нови билети и карти в София от януари

автобус 5

От началото на януари гражданите ще могат да ползват два нови билета – „Билет 30 +“ и „Билет 60 +“, обяви зам.-председателят на транспортната комисията към Столичния общински съвет Зафир Зарков, който представи новия тарифен план за градския транспорт на територията на София.

„Билет 30 +“ ще е на стойност 1.60 лева. Той ще позволява на пътниците да се прекачват неограничено в рамките на 30 минути и да ползват всички видове транспорт. Аналогично „Билет 60 +“ ще предоставя същата възможност, само че ще е валиден един час и цената му ще бъде 2.20 лева.

Запазва се „Умна дневна карта“, която е на стойност 4 лева и може да се ползва между 00:00 часа и 23:59 часа. Също така ще бъде въведена и Електронна карта за 24 часа. Тя ще важи и за нощния транспорт и ще струва 6 лева. Тридневната карта за всички линии ще бъде трансформирана в електронна такава и ще е на стойност 15 лева. С новия тарифен план се предвижда и въвеждане на Карта за календарна седмица – пет поредни дневни карти с агрегация. Тя ще струва 20 лева.

Предвижда се въвеждане на годишни карти за ученици и студенти на преференциални цени – 200 лева за година.

За младежи до 26-годишна възраст, които не спадат към групата на учениците и студентите, ще бъде въведена месечна карта на стойност 25 лева и годишна – 250 лева.

Родителите, които са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години също ще бъдат облагодетелствани от новия тарифен план. За тях се предвижда карта на стойност 10 лева месечно за цялата градска мрежа.

С въвеждането на новите краткосрочни превозни документи -„Билет 30+“, „Билет 60 +“, отпадат старите за еднократно пътуване без право на прекачване, продавани от будките на Центъра за градска мобилност или от водача на превозното средство, предаде БТА. Предвиден е двумесечен гратисен период. Председателят на СОС Георги Георгиев отбеляза, че дневно се продават около 40 хил. хартиени билетчета. Най- важното постижение на тарифната политика е възможността за пътуване за време, което ще го направи по-изгодно и по-удобно за граждани, изтъкна той.

Новата тарифна политика за пътуване с обществен транспорт на територията на Столична община ще бъде гледана в зала от Столичния общински съвет на 21 юли. Ако бъде приета, тя ще влезе в сила от 1 септември тази година – за всички дългосрочни превозни документи и от 1 януари 2023 година – за всички краткосрочни превозни документи.

Ще се даде възможност превозните документи да се закупуват онлайн, чрез мобилни приложения, чрез банкова карта или чрез телефон.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории