,,Да го дух@т бедните!“! Промяната на Киро и Асен: Гладът е сигурен! Хлябът поскъпва тройно зимата

хляб

Трябва да се задействат пазарните механизми и всеки износ на зърно извън ЕС да се одобрява от Еврокомисията, смята вицепремиерът в оставка.

Двойно и тройно увеличение на хляба може да има през зимата. Това подсказва прогнозата за скока на зърното в световен мащаб, която направи преди дни вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите в оставка Асен Василев.

„Виждаме, че газът се използва като политическо оръжие, предстои да станем свидетели на това как и зърното се използва като оръжие. Русия и Украйна в момента не изнасят зърно и ако Европа не предприеме мерки, цената му тази зима ще се удвои и утрои. Повечето количества зърно са изкупени от Китай, а страните, които имат най-голяма нужда от нея, като тези в Северна Африка и Средния изток, няма да могат да си я позволят. Това би означавало масово покачване на храните в Европа и сериозна бежанска вълна“, предупреди Василев.

Той е на мнение, че трябва да се задействат пазарните механизми и всеки износ на зърно извън ЕС да се одобрява от Еврокомисията. Само така може да достигне до държавите, които имат нужда, а не до този, който предлага най-висока цена. Това би позволило намаляване на цените в Европа, пренасочване на ресурсите там, където са най-необходими, и избягване на хуманитарна катастрофа. На фона на политическата турбуленция у нас и руско-украинската война търговците със зърно в България са в замръзнала поза.

По данни на Софийската стокова борса за поредна седмица котировките се задържат без промяна – хлебна пшеница в големи количества се търси на 635-690 лв./тон, а предлагането е на 720 лв./тон, като цените са без ДДС. От Центъра за икономически изследвания в селското стопанство CAPA прогнозират, че средните изкупни цени за пазарната 2022/2023 се очаква да бъдат по-високи. Те се изчисляват на 710 лв./т и около 620 лв./т за ечемика. При рапицата изкупните цени могат да тръгнат от 1300-1400 лв./т. Според експертите на САРА пазарът през тази година до голяма степен ще се определя от световния инфлационен натиск и нагласите за засилено търсене срещу увеличаващите се цени.

В същото време пшеницата в САЩ помръдна с 1 долар, до 415 щ.д./тон, тази във Франция се вдигна с 12 евро, до 400 евро/тон, а в Украйна цената се повиши с 25 долара, до 415 щ.д./тон. Руската пшеница също качи 10 долара и се предлага на 420 щ.д./тон. Предвид очакваната добра реколта от хлебна пшеница в България има и очаквания за нов масиран износ.

Преди дни земеделският министър обяви, че България продължава да е значим фактор на международния пазар на зърно, заемайки 11-о място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. Той допълни, че пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България през миналата година.

Последният оперативен анализ на Министерството на земеделието сочи, че от началото на пазарната 2021/2022 г. до 19 юни 2022 г. експортът на пшеница и ечемик през пристанище Варна бележи ръст от съответно 84,3% и 82,1% на годишна база. През периода юли 2021 г. – март 2022 г. извън страната са реализирани 4 374 000 т пшеница, 3 824 000 т ечемик и 2 736 000 т рапица. Сравнявайки с аналогичния период на миналия сезон, експортът на трите култури нараства респективно с 61,3%, 26,6% и 42,1%.

Докато изнасяме зърно като за световно, и вносът на пшеница не изостава. По данни на НСИ през периода юли 2021 г. – март 2022 г. в страната са внесени 52 700 000 т пшеница, което представлява ръст от над два пъти на годишна база. Вносът на ечемик също нараства чувствително – със 77,4%.