Проф. Радка Аргирова: Има скрита заболеваемост от COVID, много ме тревожи! Мерките се връщат

Проф. Радка Аргирова

Мерки като маски, дистанция и дезинфекция вероятно ще се върнат към септември-октомври, каза още вирусологът.

„Става дума за съвсем различен вариант на Омикрон. Това е нов вирусен вариант с подварианти – BА.4 и BA.5. Протича леко, но заразява. Искам да подчертая отново, че всичките мерки, които предприемаме, гледаме да бъдат против заболяването. Стратегията на вируса е да оживее, а за да оживее, трябва да се разпространява. Къде ще се разпространи – там, където е възможно, а именно – там, където няма резистентност от страна на организма“.

Това каза по Би Ти Ви вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя допълни, че симптомите са грипоподобни – много по-рядко постъпва загуба на мирис и вкус, а по-скоро втрисане, силно главоболие и силна уморяемост. Температурата над 38 не достига, допълни още тя.

„Ваксини има – в заповедта на министерството са посочени за всяка област, в която може да се ваксинира“, каза още вирусологът. Припомняме, че от днес – 27 юни, вече желаещите могат да си поставят втора бустерна доза.

Според проф. Аргирова малко по-дълго продължава боледуването – може да стигне до 2 седмици, докато човек се възстанови.

„Имам опасения от скрита заболеваемост. От тестовете имаме представа – може да се види в Единния информационен портал. Болшинството тестове са антигенни, а не PCR, защото личните лекари не могат да издават направление за него“.

„Скритата заболеваемост много ме тревожи, защото някак си хората не могат да свикнат с това, че трябва да си направят поне прост антигенен тест. Така се разширява много спектърът на засегнатите“, каза още тя.

И допълни, че липсата на епидемични мерки допълнително спомага за разпространяването.

„Ако говорим за нефармацевтични средства – дистанция, маски, дезинфекция – тези мерки най-вероятно ще се върнат към септември или октомври. Тогава ще има нов вариант“, каза още тя.

По отношение на маймунската шарка, проф. Аргирова заяви, че случаите протичат леко и световната статистика дава хиляди случаи, но има само един смъртен.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории