Андролова: Борисов е опитен – изхвърли БСП от всякакво коалиционно бъдеще, Петков е зависим

бойко борисов

Бойко Борисов като опитен играч, осъзнавайки, че ще бъде поставен пред невъзможността ГЕРБ да гласуват против, заради евроатлантическия профил на партията, взе инициативата в свои ръце и обясни решението, което ЕС очаква, не като принуда отвън, а като съществен жест към европейското ни семейство и в подкрепа на объркания ни премиер в оставка Кирил Петков.

Така Борисов разочарова доста българи, но се превърна в герой за Европа в 12 без 5, като показа пред европейските елити, че политиката на Кирил Петков е напълно зависима от парламентарната група на ГЕРБ. Че без ГЕРБ не може да има евроатлантическо мнозинство в българския парламент. Че не се страхува да проведе непопулярно решение. И че ГЕРБ са партията, на която могат да разчитат евро- и отвъдокеанските ни партньори.

Може да се каже грубо, че Борисов максимално добре обмени в личен и партиен план отстъплението. Изхвърли БСП от всякакво коалиционно бъдеще и извади ГЕРБ от изолацията. С аргумента, че без ГЕРБ няма устойчива евроатлантическа формула у нас. ЕС благодари на Борисов с облекчение, а Кирил Петков придоби образа на незначителен посредник.

От Фейсбук профила на журналистката Калина Андролова