От Пирогов с кърваво писмо до Киро и Сербезова заради отстранения шеф: Премислете или излизаме!

поромански

Началници на клиники и отделения в УМБАЛСМ „Пирогов“ се обявиха в защита на отстранения шеф на болницата проф. Поромански и предупредиха, че, ако не бъдат чути, са готови на протестни действия.

Те са изпратили открито писмо до премиера Кирил Петков и министъра на здравеопазването Асена Сербезова във връзка с вчерашното решение на здравния министър да освободи от длъжност директора на най-голямата болница в страната проф. д-р Иван Поромански. Цялото писмо беше разпространено до медиите от пресцентъра на болница „Пирогов“.

Началниците на клиники и отделения в лечебното заведение считат, че причините за неговото отстраняване са необосновани и формални. Те смятат, че зад цитираната причина за освобождаване – влошеното финансово състояние на болницата, стоят множество и комплексни причини, свързани с години наред отлагани проблеми и неадекватно управление.

Казват, че ако не бъдат чути аргументите им и не бъде зачетено мнението им, както и искането за възстановяване на директора, са готови на справедлив протест.

Според тях цитираните „нарушения“ не кореспондират с управлението на проф. Поромански, тъй като касаят събития от времето, в което той не е вземал решения и не е бил част от ръководството.

От „Пирогов“ апелират министъра на здравеопазването Асена Сербезова да преразгледа освобождаването на проф. Поромански и в качеството си на принципал, който носи отговорност за лечебното заведение, да уважи позицията на персонала, се посочва още в писмото.

От там задават два въпроса:

Защо е отстранен проф. Поромански веднага, след като установява, че назначеният от проф. Сербезова прокурист на болницата е регистриран при нарушения на процедурата от страна на министерството и същият е в конфликт на интереси, за което министерството е било информирано?

Защо за изпълнителен директор на мястото на проф. Поромански е назначен човек без какъвто и да било опит в управлението на лечебно заведение от такъв ранг, но с опит и дългогодишен стаж във фармацевтичния бизнес?

Пред bTV проф. Поромански заяви, че твърдението, че болницата има 66 млн. лв. дългове е абсолютно невярно“.

Мотивите за отстраняването му са, че с приоритет е плащал по сключени от него договори за доставчици, старите от предишното ръководство е пренебрегвал, а по тях текат лихви и неустойки. Поромански отрече това да е вярно.

„Спрял съм дългове, които са от старото ръководство по отношение на строителство, защото не е свършена работата“, каза бившият шеф на „Пирогов“.

„Такъв шамар забиха на „Пирогов“ и големите болници, които поеха COVID-19, че просто не мога да разбера защо. Най-много легла – 280, имаше в „Пирогов“, от които 80 болни бяха интубирани. Реално не са ни дали нищо допълнително. Ето ви още 6 милиона лева. С две думи 10 милиона лева по-малко, дадени от държавата в сравнение с миналата година, а ние сме успели да се справим като сме увеличили дълговете само с 2 милиона лева. Това е лошото управление“, каза още Поромански.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории