Следете се: Проф. Кантарджиев издаде най-сигурният симптом, че имате маймунската шарка

Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев заяви в ефира на Нова тв, че на всеки 5-10 години ще ни удрят болести, тръгнали от животните и мутирали.

„Аз им казвам зоонози“, призна той и акцентира, че още преди години е предупредил за маймунската вариола, която отскоро вече тревожи света.

„Висока температура – 38-39 градуса, силни болки в гърлото и мускулите, особено в гръбначната мускулатура. След 2-3 дни такова състояние се появява първият обрив.

„Най-важното при маймунската вариола има подуване и увеличаване на лимфните възли и дори болка“, подчерта той.

„Първо се засяга лицето, а после и други части на тялото. Обривът е центробежен – повече по ръцете, дланите, ходилата“, предупреди Кантарджиев.

„Ако няма подути лимфни възли, а само обрив, това е едра шарка вече. В нашата родина едра шарка и вариола от 1928 г. го няма и то благодарение на прекрасно работеща медицинска служба“, каза той.

По думите му по-голямата част от болните са мъже. „Заболяването може да се яви при жени също, но повечето са мъже, които сами признават, че предпочитат интимен контакт с други мъже“, подчерта експертът.

Той призна, че не е уплашен от епидемичното разпространение на маймунската шарка у нас, защото това много зависи от поведението на хората и интимните й контакти.

Проф. Кантарджиев предупреди, че тревожно започва да се увеличава бройката на ковид случаите у нас. До 15 юли ще имаме спокойно лято, дано и по-натам не си внесем нещо.

„Какво сбърчихте вежди, по-спокойно!“, скара се той на водещата на „Събуди се“ Марина Цекова.

„Ковидът вече е много отслабнал. Минава много по-леко, отколкото преди 2 години“, каза той.