Само в 7DniSofia.bg

Походът на президентшата пред разпад: Радева, приятелка и гард от НСО се озовали в огнен капан?!

Десислава-Радева-1280x848

Президентшата Десислава Радева се е озовала в огнен капан, след като огромни пожари затвориха духовния път Камино в Испания!, пише „България днес“.

По-рано този месец в публичното пространство се появи информация, че първата дама е поела по дългия маршрут от малкото френско градче Сен Жан Пие дьо Порт до Сантяго де Компостела в Испания, за да види легендарните мощи на апостол Свети Яков в едноименната катедрала.

Най-популярното трасе е дълго около 800 километра и средно са необходими 5 седмици, за да бъде извървяно. Затова и се предполага, че Радева все още е по пътя на поклонниците, които през последните дни изживяват тежки моменти. Испанските власти затвориха пътя в автономната област Навара и призоваха вървящите по Камино да останат в албергетата (бел. ред. – места за нощувки, подобни на хостелите) поне два дни, за да не се стигне до инциденти. Също така предупредиха пътешествениците да внимават случайно да не предизвикат пожар с предмети или техника, които използват.

Най-големи щети огънят е нанесъл на северозападната провинция Самора, където изгоряха над 25 000 хектара, предаде Асошиейтед прес. Заради пламъците, лумнали в планината Сиера де ла кулебра, бяха евакуирани жителите на най-малко десет села

Български поклонници с тъга споделят, че само преди дни са изминали разстоянието между Памплона и Пуенте дел Рейна, а сега там бушуват пожари. Но вече доста дни след предполагаемото духовно приключение на президентшата никой от сънародниците ни не разкрива да я е виждал.

Според информацията с първата дама били гард от НСО, както и приятелка. Групата стигнала с държавен автомобил до Франция – начална спирка на поклонниците. Източници от граничните служби издали, че Радева е тръгнала на 1 юни от София. От президентската институция отказват да потвърдят или отрекат изнесените данни.

Още в началото президентшата вероятно е била предупредена, че едно от предизвикателствата на Камино е рязката промяна на времето – редуването на жарко слънце с проливни дъждове. Но тази година се оказва изключително гореща.

Експерти обясняват необичайно високите температури през последната седмица – на места до над 40 градуса, с климатичните промени. Такива горещини испанците понякога преживяват през август, но не и през юни. Положението тази година е влошено заради суша, а работата на огнеборците е усложнена от силни пориви на вятъра.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории