Петков захапа злобно Слави и заяви: Генчовска, благодаря! Радев, нека се обединим

кирил петков

Това бе отговорно решение. Искам да благодаря на доста хора, които постигнаха този резултат, като започнем от външния министър Генчовска, която каза ясно, че това е най-доброто решение за България. Благодаря ѝ за смелостта, въпреки постовете на Слави Трифонов във Фейсбук. Благодаря на всички хора в парламента, това бе отговорният начин да се вземе това решение.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков от Брюксел след историческото решение за ветото и френското предложение за РСМ в парламента.

„170 от 240 – за мен е нужната подкрепа за толкова отговорно решение и това, което европейските лидери оцениха е, че България направи своята стъпка, другото което оцениха е, че това решение което френското правителство и ЕС реално подкрепят и осъзнава, че българските изисквания сега вече стават европейски“, обясни премиерът в оставка.

„Време е правителството на РСМ да поведе своята нация, да кажат, че те искат да са част от ЕС и са готови да направят стъпките, за да може това да стане реалност. Надявам се, че с помощта на европейската дипломация и натовските партньори те ще преодолеят трудностите вътрешно при тях и ще поведат своята нация по пътя към Европа“, каза още той.

„Всички ни поздравиха – Емануел Макрон, Шарл Мишел, Олаф Шолц, всичките премиери ни поздравиха, че взехме една проевропейска позиция. Те са разбрали нашите условия, те всъщност са европейски. Много е важно правата на българите да са защитени в РСМ.

Това е европейско виждане и европейска нужда това да се случва не само за тях, но и за всички, които искат да членуват в този съюз. Те го разбраха и затова имаме такава широка подкрепа“, коментира Петков как са приели в Брюксел решението на България да подкрепи френското решение.

„Много е важно един политик да си държи на думата, важно е тези решения да се взимат с максимално широка подкрепа. Това не може да е тясно решение на един министър-председател, на един министерски съвет – 170 от 240.

За ИТН – Слави Трифонов и Тошко Йорданов, щом техния министър също го подкрепя, и тя се похвали за добрия резултат, разбираме, че цялата риторика е била просто политическа дъвка, която е била използвана по най-грешния начин“, каза още той в отговор на обвиненията, че еднолично ще вдигне ветото за Скопие и ще предаде националните интереси.

„Сега вече изцяло задачата е при тях. Мисля, че европейската дипломация ще започне да работи усилено, за да може това предложение да се приеме“, отговори Петков на въпрос, дали френското предложение ще бъде жизнеспособно.

Петков коментира и интервюто за „Гардиън“ и споменатия износ на оръжие за Украйна през трети държави.

„Много интересно как една тема се връща обратно и обратно. Много ясно сме казали, че имаме решение на НС. То е спазвано абсолютно. Ние изнасяме всякакви амуниция и оръжия за наши партньори в ЕС.

Много ясно трябва да се разграничи – няма скрит внос в Украйна. Нашата стъпка, която сме правили до този момент, е износ към Полша. За съжаление какво се случи в българските медии, от контекста беше извадена една думичка, аз дори не споменавам Украйна, оттам се обръща и се завърта по медиите. Затова е важно да имаме максимална представителност по всички важни решения“, каза Петков.

Това не е държавническият начин да се решават проблемите. държавническият начин е всички заедно да се обединяваме и да видим всичките гледни точки. Надявам се това да е подхода, който ще имаме занапред, каза Петков, коментирайки нападките на президента Румен Радев.