И ДБ забиха звучен шамар на Кирил Петков! Внасят своя позиция за френското предложение

Христо Иванов

Още една политическа сила заби шамар по темата за Северна Македония на падналия от власт Кирил Петков и правителството му, а подкрепата за него в парламента спадна с още 16 депутати, съобщава ПИК.

Това е Демократична България, която също внесе позиция за подкрепа на „френските предложения“ за уреждането на отношенията между България и Северна Македония, за да пуснем съседната държава да преговаря за членство в ЕС.

Това стана ясно преди началото на заседанието на комисията по европейските въпроси в парламента, предшествана от многочасови консултации при председателстващия заседанията на Народното събрание Мирослав Иванов.

Между позициите на ГЕРБ-СДС, ДПС и Демократична България има различия, които се изглаждат именно на въпросното заседание.

Единствените, които не са декларирали мнение по въпроса, са депутатите на Кирил Петков и Асен Василев от ПП.

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ стоят твърдо на позицията си, че „Френските предложения“ са неприемливи и няма да ги подкрепят.

Така по въпроса за членството на Северна Македония в ЕС се очертават две съвършено нови коалиции – тази на нежелаещите това да се случи ПП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. И на желаещите да подкрепят старта на преговорния процес на съседната държава с общността ГЕРБ СДС, ДПС и Демократична България.

Обединените около ПП депутати заедно с предателите на ИТН са 131. Срещу 109 подкрепящи „Френските предложения“. Каква ще бъде съдбата им и как ще се извъртят П-та на Кирил Петков и Асен Василев, ще се решава в пленарната зала най вероятно утре като точка първа от дневния ред на заседанието, което ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН няма да провалят, ако тя е записана в него.