Харвардският възпитаник Асен Василев от парламентарната трибуна: Да го д*хат бедните (ВИДЕО)

289447104_319569870391329_4762745852524662949_n

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев използва нецензурен език от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие, което втрещи народните представители.

Докато предния път Василев крещеше, че пенсионерите били в „криза“, днес той реши, че бедните трябва да до го д*хат.

„Вашата икономическа философия е „да го д*хат бедните“, заяви харвардският възпитаник, обръщайки се към опозицията.

Асен Василев се обърна и към Кирил Ананиев, който в началото на дебата изчете мотивите за исканото недоверие от страна на ГЕРБ-СДС, че дефицитът ни е сред най-ниските в Европейския съюз тази година.

„При 55% ръст на цените на горивата и 3 пъти на тези на газа – и двете ги внасяме, няма как да не нарасне вносът. Но добрата новина е, че износът расте с 20% във всички стокови групи, и то ако махнем ефекта на инфлацията. 27,5% е общият ръст към трети страни“, посочи Василев.

„Расте износът, но не по опорката ви – износът на оръжие растял, а в абсолютно всички сфери на икономиката, похвали се Василев.

Според него за първото тримесечие на 2022 година инвестициите са 883 милиона евро, а миналата година за този период са били едва 274 милиона. Спрямо 2019 година са се качили два пъти. Спрямо 2018-а пък са се качили малко над 15 пъти. И така можем да вървим назад през годините“, разясни Василев..

„Въпреки че сме най-бедната страна в Европа, сме с инфлация, която е само с 3,5% по-висока от средната за ЕС и със 7% по-ниска от тази в Естония. Инфлацията е световен и общоевропейски проблем, ЕЦБ търси общи мерки. Най-лесно може да бъде намалена с вдигане на лихвените проценти, знаете това. Но политически е удобно да се говорят глупости“, продължи Василев.

„Извинихте се, но моля Ви, да не се повтаря такава реплика в залата“, направи забележка на Асен Василев временният парламентарен председател Мирослав Иванов по повод думите на министъра, че икономическата философия на ГЕРБ е „Да го духат бедните“.

„Аз ако от тази трибуна кажа „Да го духат бедните“, ще ме изгоните веднага, за да си гласувате без един депутат от опозицията, но за министъра на финансите цинизъм може“, възмути се от трибуната Цончо Ганев от „Възраждане“.

„От управляващите щяха да станат да ни линчуват, ако беше друг. Започнахте заседанието със заплахи как ще ни наказвате, сега много моля изрично да отнемете дума на който и да било, който обижда с реплики като „Да го духат бедните““, допълни той.

„Защо два пъти ги повтаряте тези думи от трибуната, не ви прави чест“, включи се Иванов. „И не съм плашил никого с изгонване“, отвърна председателят на парламента.

„Цинизъм е не да казваш истината от трибуната, а да казваш, че си зад българския народ, гласувайки срещу актуализацията на бюджета“, защити вицепремиера Искрен Митев от ПП.