Радев с мощен залп: Нинова, недопустимо е за вицепремиер! Служебните кабинети се справиха

payimage-538310

„Аз съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се справиха. Сега въпросът не е в служебния кабинет, а парламентарно представените партии да проявят отговорност и дебатите, и вотът да бъдат насочени към решаването на интересите на хората, преди да говорим за вот”. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Латвия на форума „Три морета“.

„Преди да говорим за дебатите по гласуване за предсрочен вот, трябва да е ясно, че тук в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства, от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент, и те не могат да избягат от тях”, смята държавният глава. По думите му изборите са краен вариант, но ако „продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежни”, обясни Радев.

По темата с РСМ държавният глава заяви, че няма време за вдигане на ветото на РСМ. Президентът поясни, че Националната рамкова позиция е разработена и приета с решение на МС през 2019 г. и подкрепена от българския парламент и 44 НС с декларация.

„Подходът, който е в момента, няма как да работи, трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази рамкова позиция в парламента и той да я одобри, а не обратното както в момента се процедира”.

„Това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение. Органът за изработване на това решение трябва да е МС, а парламентът да го одобри, а не обратното. Да не се спекулира”, каза държавният глава. Предложенията на френското председателство са най-добрите и най-справедливите към момента”, убеден е Радев.

„Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС – преговорна рамка, това не са просто двустранен спор за история, това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и след множество срещи и убеждавания, най-после европейските партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в европейската рамка като подход”, убеден е държавният глава.

„Равноправие на македонските българи заедно с другите народи, не малцинство, никога не сме говорили за малцинство. Нека експертно да се произнесат и МС, и НС дали протокол двустранен със Скопие в достатъчна степен отстоява българския интерес”, каза още президентът.

„Искам да насоча вниманието на НС и правителството дали двустранният протокол остоява българският интерес, защото той трябва да стане част от преговорната рамка. Едно е ясно – към момента няма време това да се случи като вдигане на ветото, няма как да стане сега това. Защото този протокол трябва да се приеме и от българския парламент, и от парламента на РСМ. Ако няма ясни механизми с измерими критерии, то това не е решение”, коментира още Радев.

Президентът отрече да застава до ГЕРБ и ДПС.

„Г-жа Нинова демонстрира непознание на тези процеси, за които говори, а това е недопустимо за един вицепремиер, който взема важни решение”, коментира още той.

Той беше категоричен, че няма да приеме открити призиви към политическо номадство.

„Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика, така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват”, допълни държавният глава.

И подчерта: „Това не означава, както го тълкуват веднага, ако не си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого. Аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката”.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории