Ефектът “Киро“! Топлофикация София реже главите на домакинствата с 20% по-високи сметки

Топла вода

Най-малко с 20% по-висока сметка за топла вода ще получат топлофицираните домакинства в София за месец май тази година в сравнение с миналата заради по-скъпата топлинна енергия. Някои клиенти обаче ще платят двойно повече, показа проверка на „Телеграф“.

Причината е различно ползване тази година, както и различният специфичен разход на топлинна енергия за подгряване на кубик вода. Фактурите за май са качени в касите и на сайта на „Топлофикация София“ и вече могат да се плащат.

Правило
За подгряване на 1 куб. м вода до температура +55 градуса са необходими около 60-70 квтч топлинна енергия. В някои сгради обаче топлината на кубик вода се поддържа с 90-100 и дори с 300 квтч топлинна енергия на кубик. Наредбата за топлоснабдяване определя, че когато количеството топлинна енергия, необходима за подгряване на 1 куб. м вода, тоест специфичният разход, надхвърли 150 квтч и водомерите за топла вода на всички домакинства в сградата са изправни, етажната собственост трябва да поиска „Топлофикация“ да провери системата за автоматично регулиране на топлоподаването в сградата, температурния режим за битово горещо водоснабдяване и да открие причината за по-голямото потребление на енергия.

Граничната стойност за специфичния разход е прекалено висока, коментира методиката проф. Никола Калоянов от Техническия университет. В някои сгради голяма част от сметката за парно е сумата за топла вода.

Изходът е КЕВР да въведе отделна цена за топлата вода и така „Топлофикация“ ще бъде принудена да регулира настройките на абонатната станция във всички сгради според потреблението, коментира за „Телеграф“ експертът Цветанка Илиева. Според нея в момента от дружеството има интерес специфичният разход за подгряване на вода да е висок, за да начислява по-високи сметки.

Потребител, който за май миналата година е платил сметка от 16,87 лева, сега дължи 28,97 лева, което е със 71,72% повече. Специфичният разход за подгряване на кубик вода в тази сграда е 142,07 квтч, което е близо до критичната стойност.
10,78 лева е била фактурата на друг клиент на топлофикацията за май 2021 г., сега тя е скочила на 22,69 лева, тоест над 100 процента.

Друг потребител ще плати 41 лева за топла вода тази година. Клиентите могат да видят специфичния разход за подгряване на кубик вода в тяхната сграда на втората страница на фактурата.

Приход
368,5 млн. лева ще бъде недовзетият приход на „Топлофикация София“ заради разликата между утвърдените от КЕВР цени на топлинната енергия при прогнозни цени на газа и въглеродните емисии и реалните цени, обяви столичното дружество на сайта си.

98,48 лева на мвтч е цената на топлинната енергия, която потребителите плащат със сметките си всеки месец от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г. При реални цени стойността на топлинната енергия през май би трябвало да бъде 242,87 лева на мвтч, изчисли столичното парно.