Извънредно! Радев размаха пръст и разплака управляващите: Бъдещето принадлежи на тези!

румен радев

Бъдещето принадлежи на тези нации, които избират науката и образованието за национален приоритет. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Националния център по мехатроника и чисти технологии – кампус „Студентски град“, където разгледа лабораторния комплекс и проведе среща с ректорското ръководство на Техническия университет в София.

„Реализацията на този проект има огромно значение за българското образование и наука, но и за бъдещето на България“, смята държавният глава.

„С този център България дава силна заявка, че иска да се върне на световната карта на научно-техническия прогрес, където ни е мястото“, посочи още Румен Радев. Според него подобни проекти ще помогнат на страната ни да се позиционира сред водещите в сферата на научните разработки.

„Няма да постигнем социално и икономическо сближаване с развитите държави от ЕС, докато не постигнем сближаване в образователната и научната сфера“, каза още президентът.

Националният център по мехатроника и чисти технологии е осъществен с европейско и национално съфинансиране. Неговата цел е да обедини известни учени в областта на мехатрониката и чистите технологии и да създаде водеща в тази област научна институция, която да насърчи научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите. В него функционират общо шест лаборатории.

Според ректора на Техническия университет проф. дн инж. Иван Кралов новият център може да създаде бъдещия технически елит на страната, тъй като в него работят както млади специалисти, така и утвърдени в професията учени.

Партньори по проекта са 12 института на Българската академия на науките, Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово, Химико-технологичния и металургичен университет и Централната лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив. За партньорство са привлечени и структури на университети в Израел, Холандия и Швейцария, както и представители на бизнеса.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории