Хотелиер ревна: Помощ от държавата ли?! Настаних бежанци и вместо 30 хил. лв. получих 240!

хотелиер банско

Собственик на хотел в Банско твърди, че не е получил парите, които държавата трябва да му изплати за настанените бежанци от Украйна. Засега комуникацията му с Министерството на туризма се оказва сложна, предава НОВА.

На първи април в малкия си семеен хотел Кирил Зашев настанил 40 украинци. По тогава действащата програма Зашев трябвало да получи по 40 лева дневно за всеки настанен украинец.

„Очаквахме плащане около 30-тина хиляди лева, а вчера беше извършено плащане в размер на 240 лева”, каза той.

След десетки опити да се свърже с министерството Зашев все пак получил отговор. „Началник на отдел мисля, че беше една госпожа, която каза, че сме супер нагли, без да даде някаква причина. Аз попитах, дали ние сме направили някъде грешка в документите, които сме подали в срок, но няма ответен отговор. Ако сме сбъркали – да кажат”, обяснява мъжът.

Хотелиерът продължил с опитите да разбере къде е грешката. Така първо получил обяснение, че не е въвел правилно данните, после се оказало, че липсва код, а накрая му заявили, че системата отчела украинците като българи. След това разбрал, че се чака проверка от Гранична полиция. Пари така и не му били преведени.

„Не сме платили към нашите контрагенти, нито един лев. Досега три пъти отлагам спиране на тока, отлагам плащане, защото изхранвахме нашите хора с кетъринг. Отлагам плащането на фирмата и ние ще останем де факто и реално без ток до два-три дни. Единственият превод, който сме получили от министерството, са 240 лева. Както и да го разделим – ако го разделяме на брой хора, това са 6 човека. Ако го разделяме на нощувки, това е един човек за 6 нощувки – от 40. Нереално е системата да отчете от 40 присъстващи души, физически присъстващи хора един”, смята той.

Наложило се е украинските бежанци да съберат помежду си 1500 лева, за да погасяват сметката за ток. Сами започнали да готвят, за да не се плаща на готвачи и така постепенно хотел и бежанци започнали заедно да се спасяват.

„С последните си налични кешови пари вчера сме купили храна, продукти, за да си сготвят за днес менюто, Тук говорим за оцеляване, не говорим за лукс и прищевки. Говорим за това, че тези хора трябва да ядат нещо. Не говорим за бизнес. Да не излезе така, че някакъв алчен тип търси дивиденти от държавата, не. Тук говорим за оцеляване и за помощ”, казва Зашев.

В момента собственикът на хотела дължи пари за ток, храна и за заплати на собствените си служители.

За NOVA от Министерството на туризма обясниха, че забавянето на плащането към хотела е заради технически проблем. Проверяват се хората, които са настанени там, но за да се преведе одобрената сума е необходимо решение на Министерския съвет, което се очаквало в близките дни.