Строителите побесняха! Василев се врътна от обещанието: Плащаме, колкото да не ни обвините

асен василев

Извършените строителни дейности по договорите за текущ ремонт и поддръжка няма да бъдат платени на компаниите, които са ги направили по задание на пътната агенция, категоричен бе вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Пари ще получат само онези фирми, за които ДНСК след специална проверка заяви, че са изпълнени качествено и без да се нарушава закона.

Според доклада на междуведомствената комисия с представители на премиера Кирил Петков, на финансовото и регионалното министерство, 79 на сто от възлаганията противоречат на ЗОП и ЗУТ, тъй като са били за основен ремонт и ново строителство, а не за ремонти.

За останалите 21 на сто, ако ДНСК заяви, че са изпълнени качествено и са безопасни, ще бъде написан специален закон, чрез който тези незаконни строежи да станат търпими, обясни Василев. В него ще бъде предвидена гаранция за изпълнените дейности, условия за поддръжка и разрешение за ползване.

Фирмите обаче няма да получат всички пари, които е трябвало да получат и дори толкова, че да покрият разходите си. На тях ще им бъде платено само толкова, че да не може да се обвини държавата, че се е облагодетелствала незаконно от труда им, обясни Василев.

Малко по-рано стана ясно, че „незаконните проекти“ са поръчани от пътната агенция, а извършените по тях дейности са одобрени от възложителя.

Над година управляващият и лично вицепремиерът Асен Василев лъгаха представителите на сектора, че ще им платят цялата извършена работа. Дори им бяха преведени 656 млн. лв. – половината от дължимата фактурирана сума.

В този смисъл държавата е признала, че трябва да плати няколко пъти – чрез приемане на сертификатите за строителството, чрез анексите, подписани от служебния строителен министър Виолета Комитова, че трудът ще бъде заплатен до 30 юни 2022 г., чрез решението на НС, както и чрез плащане на 50 на сто от сумите по фактурите, което де факто означава, че държавата, включително и в момента управляващите са приели дейностите за свършени качествено и в срок.

От строителния бранш обмислят какви действия да предприемат, но е почти сигурно, че след изказаната позиция на финансовия министър Василев, изцяло ще бъде блокирано строителството и ремонтите в страната.

Така всъщност данъкоплатците ще платят в пъти повече – веднъж, тъй като според анексите фирмите ще съдят държавата, тъй като тя не им плаща в определения срок (според анексите те могат да изискват както главницата, така и 10 на сто върху сумата), съобщава „Труд“. И втори път чрез забавени проекти, които при поскъпването на строителните материали, труда, горивата и инфлацията, ще струват на българските граждани стотици милиони повече. При това без да се имат предвид човешките животи, които ще бъдат загубени в ПТП заради разбитите и недовършени шосета.