Проф. Ангелов: Националното предателство е факт, Просто Киро ще си тръгне като Поп Кръстю

кирил петков

Външно-политическият съветник на премиера Весела Чернева е предложила в писмо до МВнР актуализация на Рамковата позиция на България по отношение на РСМ, която е в противоречие с националния интерес! Актуализацията на позицията водела всъщност към сваляне на българското вето над Северна Македония.

Това заяви външният министър Теодора Генчовска на открито заседание на парламента.

По време на изслушването Генчовска заяви, че през април външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков е изпратил предложение за ревизиране на рамковата позиция на България.

В него липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за изпълнение на договора за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлил този документ като погрешен. Междувременно е отчетена и повишена активност в международен план.

„Основният проблем от тази ситуация е, че докато МВнР се опитва да преговаря, от другата страна се е създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че МВнР не е важно и няма смисъл да се преговаря с него,“ каза Генчовска.

В началото на май работата на МВнР продължила и за кратко време е регистриран напредък: напълно е отпаднало изискването на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едва преди края на преговорите за членство. Запазила се е и българската позиция за езика, обясни още Генчовска.

„Откакто поех поста министър на външните работи, по време на първата ми среща с министъра на външните работи на РСМ, първото ми изречение беше към него: „Г-н министър, комуникирайте само с мен! За съжаление, това не се случи,“ сподели още Теодора Генчовска.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа във „Фейсбук“

Това, което говори в момента пред милиони българи министърката на външните работи относно предателската политика на Кирил Петков към Македония, представлява пряко и публично доказателство за извършена държавна измяна! Въпросът сега не е дали да уволним правителството – това е ясно, че трябва да се случи следващата седмица. Въпросът сега е кога ще бъде повдигнато обвинение към министър-председателя?

Проф. Костадин Ангелов от парламентарната трибуна:

„Лично аз исках да разбера какви са тези 8 точки, които премиера Кирил Петков е обещал. За нас е факт – националното предателство е извършено от министър – председателя.

Някой тук го кръсти Просто Киро, но аз ви казвам, че той ще си тръгне като Поп Кръстю“, каза Ангелов.