Скандал! Властта натиска телевизиите, изпраща им списъци с хора: Тия не ги канете!

кирил петков асен василев

В основните телевизии са изпратени списъци с имената на политолози, анализатори и журналисти, които не бива да бъдат канени като коментатори на обществено-политическата ситуация в държавата, твърди Епицентър. бг.

В някои от телевизиите това е станало директно по каналите на правителството към медиите, в други – чрез подставени лица, които са уведомили тв началниците за новата медийна политика на управляващите.

Списъкът визира критиците на Петков, Василев, Бориславова и „Продължаваме промяната“.

Вероятно към тях ще бъдат приложени и репресивни мерки, които всяка държава има в арсенала си, когато става дума за критици на властта.

Посочени сте като „главните врагове на системата“, казали за медията продуценти на публицистични предавания, притеснени от новата ситуация.

Това напомня най-мракобесните времена на тоталитаризма, когато властта запушваше устата на инакомислещите в опитите да си осигури медиен комфорт.

Някои от телевизиите са категорични, че няма да се подчинят на новите „правила“, които са в крещящо противоречие с журналистическите практики и етики, други обаче, които зависят от управляващите, ще бъдат принудени да преклонят глава.

Изданието припомня един цитат от знаменитата антиутопия „1984“ на Джордж Оруел, който сякаш е писан за днес: „Властта не е средство, тя е цел. Човек не установява диктатура с цел защита на революцията, той прави революция, за да се установи диктатура. Целта на преследването е преследването. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт.“